Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Moeder van alles wat koud is… Op naar deel 2!

Joke Simmelink 18 april 2017

Sara Raasch is pas 27 en heeft nu al een bestsellertrilogie op haar naam staan. Haar serie ‘Snow like ashes’ is vertaald in ongeveer tien talen, waaronder het Indonesisch, Turks en Duits. Drie jaar nadat haar debuut uitkwam in Amerika is er eindelijk een Nederlandse vertaling. Sneeuw als as is een typische YA-fantasyroman: een magisch rijk waar oorlog heerst, een dapper meisje, een hopeloze queeste en een paar typische tienerproblemen.  

Het fictieve land dat Sara Raasch voor haar lezers schetst, bestaat uit acht koninkrijken, verdeeld in de Seizoenen en de Ritmes. De vier Seizoenen zijn verreweg het belangrijkst voor het verhaal. In deze rijken bestaat er geen wisselingen van de seizoenen, zoals wel het geval is in de Ritmes. Vroeger leefden de volkeren in vrede samen en had iedereen beschikking over magie. Tegenwoordig hebben alleen de koningen en koninginnen nog magie, die ze gebruiken om hun volk te helpen. Op één vorst na: koning Angra uit Lente. Hij wil de macht over het hele land. Het is geen bijster originele setting, maar het gaat natuurlijk om wat Raasch ermee doet.  

Vooral de manier waarop Raasch magie benadert, is interessant. Winter is intussen al vernietigd, het volk in werkkampen gevangengezet. Slechts een klein groepje vluchtelingen, waaronder Meira, vecht nog altijd tegen de heerschappij van Angra. De Winterianen hebben gelukkig hun toekomstige koning nog: Mather. Helaas zal hij nooit magie kunnen gebruiken om zijn volk te redden, omdat Winter een vrouwelijk koninkrijk is. Dit levert actuele vraagstukken op, zoals of het genoeg is om jezelf te zijn en hoe onmogelijk het soms is om te voldoen aan je eigen eisen.  

Een interessante setting en aardige plot zijn helaas niet genoeg. Sneeuw als as is immers een soort mix van boeken als De Grijze Jager, Divergent en Aiya’s Strijd. Het zijn dan de personages die het verschil kunnen maken tussen een middelmatig en een steengoed boek. De bijfiguren van Sneeuw als as staan in elk geval als een huis. Ze krijgen een verhaal mee, zijn meer dan stereotypen en vervullen stuk voor stuk een essentiële rol in het verhaal van het hoofdpersonage. De slechteriken zijn wel redelijk zwart-wit opgetekend, maar ze krijgen een rijk achtergrondverhaal dat perfect verklaart hoe ze zo verdorven konden raken.  

De jonge heldin van Sneeuw als as is de zestienjarige Meira. Ze is een weesmeisje dat door de vluchtelingen is meegenomen toen ze Winter in allerhaast verlieten. Helaas is Meira een minder sterk personage. Ze is deels een ‘gewone’ tiener, al heeft ze maar heel weinig met typische tienerproblemen te maken. Aan de andere kant wordt ze neergezet als een middelmatige strijder. De andere vluchtelingen benadrukken steeds dat ze niet goed genoeg is voor echte missies. Toch weet ze meteen op haar eerste missie iets voor elkaar te krijgen wat zelfs de beste strijder nog niet lukt. Dit soort gebeurtenissen maakt haar als karakter weinig geloofwaardig.  

De leukste momenten van Sneeuw als as zijn niet de spannende gevechten, hoe goed Raasch deze ook weet op te schrijven. Nee, de kracht ligt uiteindelijk bij de kleine momenten dat Meira zichzelf toestaat om heel even een zwijmelend tienermeisje te zijn:  

‘Ik draai me om, met voor op mijn tong een serie smerige, stomende vloeken die passend zijn voor een ruige soldaat, niet voor een dame. Maar op het moment dat ik hem zie, ben ik helemaal kwijt wat ik wilde zeggen. Want moeder van alles wat koud is, ook Mather heeft geen shirt aan.’  

Dit zijn de momenten waarop het makkelijker wordt om Meira te zien als een personage van vlees en bloed, in plaats van een bordkartonnen stereotype. Ook wanneer mensen om wie Meira veel geeft het leven laten, weet Raasch je echt mee te trekken in de gevoelens van het jonge meisje. Het eind van het boek belooft in elk geval veel goeds. Een paar pagina’s voor het slot verzucht Meira: ‘Ik moet lachen omdat deze situatie zo absurd is. Normale problemen. Normale zorgen over vriendjes.’ Er staat nog genoeg spannends te wachten, maar het is goed om te weten dat we nog veel meer van Meira’s persoonlijkheid zullen gaan zien. Gelukkig volgt al in de zomer het vervolg IJs als vuur.  

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Simmelink

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!