Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Seks en humor voeren de boventoon in deze coming-of-ageroman

Joke Simmelink 29 december 2017
“Er kon niet veel zijn wat zo ruk was als in het derde en een-na-laatste jaar van high school zitten, met afstand de beste van de klas zijn en dat allemaal op pas veertienjarige leeftijd.”


Met die woorden begin het eerst hoofdstuk van de YA-roman Winger. Je zou het misschien niet verwachten, maar deze extreem jonge en slimme hoofdpersoon is zeker geen sociaal onhandige knaap. Hoezeer hij zich ook een loser voelt, hij is veel populairder en dapperder dan hij denkt. En grappig. Vooral erg grappig.

Andrew Smith heeft intussen al tien boeken op zijn naam staan, waarvan Winger (2013) de vijfde is. In 2017 verscheen dan eindelijk de Nederlandse vertaling van dit in Amerika goed ontvangen boek. Het is niet moeilijk te zien waarom dit jeugdboek zo goed ontvangen is. De humor spat er direct vanaf. Smith is een meester in het verzinnen van ongemakkelijke en gekke situaties. Van met je hoofd in een wc-pot hangen tot in een Pokémon-onderbroek op de dansvloer verschijnen. En van voetjevrijen met twee meisjes tegelijk tot je ergste vijanden pis inschenken en doodleuk toekijken terwijl ze het achterover gieten.

Winger is een jongen in wie iedereen zich zonder moeite zal herkennen, hoe oud je ook bent en of je nu een jongen bent of niet. Ook hoef je niet naar kostschool te zijn gegaan, op een Amerikaanse high school te hebben gezeten of zelfs maar ooit een stropdas geknoopt te hebben. Het gevoel dat je je uiterste best moet doen om er echt bij te horen, zal iedereen herkennen. De angst om door de mand te vallen. Een complete loser gevonden worden, maar tegelijk ook momenten van populariteit kennen. Nieuwe vrienden maken en andere kwijtraken. Kortom: de zoektocht naar jezelf die elke puber meemaakt, en die we stiekem ook in ons verdere leven dunnetjes blijven overdoen.

Er zijn ook passages die juist niet herkenbaar zijn. De meesten van ons hebben waarschijnlijk heel wat minder spannende avonturen meegemaakt. Naakt hardlopen door het bos, shotjes whisky met beenhaar naar binnen werken, je voeten warmen met een volgeplaste fles sportdrank – het is haast alledaagse kost voor hoofdpersoon Ryan Dean West, alias Winger. Je volgt ongeveer een jaar in zijn leven op de high school waar hij lessen volgt, verliefd wordt, streken uithaalt en rugbyt. Langzaam wordt hij door schade en schande ietsje wijzer.

Het lekkere van Winger is zoals gezegd de humor, de luchtige stijl. Die wordt verstrekt door de illustraties. Ryan Dean is dol op het maken van tekeningen, diagrammen, strips, haiku’s en grappige briefjes. Dat illustratiemateriaal versterkt de toch al hilarische situaties. Aan het eind wordt die stijl plots ruw doorbroken. Zonder enige waarschuwing wordt het verhaal heel duister. Zo gedetailleerd als de eerste vierhonderd pagina’s zijn, zo vluchtig zijn de laatste hoofdstukjes. Dat deel van het verhaal lijkt er snel aangebreid te zijn, een verwoede poging om nog met een schokkend einde te komen waaruit Ryan Dean zijn laatste wijze lessen kan trekken.

Het bijzondere aan Winger is dat de verteller, Ryan Dean zelf, zich heel erg bewust is van de manier waarop hij zijn verhaal aan de lezer vertelt. Hij reflecteert op zijn eigen schrijfstijl: “Dat was een hele lange zin, vind je niet? Ik kan me waarschijnlijk maar beter beperken tot het maken van tekeningen, wat ik soms ook doe.” Maar ook in de tekeningen en strips is aandacht voor de metafictie: “Ach, iedereen weet dat de tekenaar het eind van het verhaal al kent voordat hij het eerste plaatje maakt. Net zoals ik nu, terwijl ik je dit verhaal vertel over mijn vrienden en mij en mijn derde jaar op Pine Mountain. Maar jij zult gewoon moeten blijven lezen.” Hier hint de verteller dus dat hij het einde al weet. Grote kans dus je al vanaf de proloog hints zult vinden over het eind van het boek. (Voor wie geïnteresseerd is in de metafictionele ondertoon in Winger, is de blog Unrealistic Expectations van Angel Daniel Matos een echte aanrader.)

Neem verder een personage als meneer Wellins, die literatuurles geeft. Hij houdt in elke les stellig vol dat alle literatuur uiteindelijk over seks gaat. Ryan Dean speelt daar handig op in door allerlei essays te schrijven waarin hij onbeantwoorde liefde en homoseksualiteit ontwaart in verhalen van auteurs als Hemingway. Intussen gaat minstens de helft van Ryan Deans eigen verhaal over sexy meisjes, knappe verpleegsters die sponsbaden geven, zoenen met andermans vriendin, zweterige lijven op de dansvloer en voetjevrijen tijdens de les, voetjevrijen in de auto, voetjevrijen in de jaccuzi (kortom, voetjevrijen overal). Ryan Dean maakt elke pagina wel een schunnig opmerking en wordt door zijn beste vriendin Annie niet voor niets een ‘kleine viezerik’ genoemd. Is het wel echt de docent die alles over seks laat gaan, of luistert het oversekste puberbrein van de verteller wellicht alleen maar wanneer meneer Wellins het over seksuele spanning en onderdrukte lusten heeft?

In het volgende deel van de serie, getiteld Stand-off, zal Ryan Dean moeten omgaan met het trauma dat hij opliep aan het eind van Winger. Dat belooft interessant te worden, aangezien het haaks staat op de sfeer die in het begin van dit boek heerste. Als de humor maar blijft, wat dat is uiteindelijk wat Winger de moeite waard maakt. Het tweede deel is nog niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar wie weet wat Uitgeverij De Fontein nog voor ons in petto heeft.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Simmelink

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!