Coming of age met veel dilemma’s
Hoe vertel je iemand dat je van hem houdt als je zelf onzeker bent over je eigen gevoelens? Jongeren zullen deze gevoelens herkennen die onlosmakelijk met de puberteit verbonden zijn.
In Als hij bij mij was gebleven, dat oorspronkelijk in 2013 verscheen, volgen we de jongvolwassenen Autumn en Finn op weg naar de volwassenheid. De auteur van dit boek, Laura Nowlin, studeerde Engels en creatief schrijven. Het zijn dingen die ze terug laat komen in het boek. Ze is een fervent lezer en werkt in de openbare bibliotheek. De vertaling is gedaan door Titia Ram.
Naast elkaar wonen en samen opgroeien schept verwachtingen bij moeders die ook vriendinnen zijn. Zij zien hun kinderen wel als een stel, maar zien zij dat zelf ook zo?
Tot de tweede van de middelbare school zijn Autumn en Finn onafscheidelijk en delen zij alles wat ze meemaken. Dan besluit Autumn niet meer bij de populaire meiden te willen horen en verandert haar kledingstijl drastisch. Zij gaat deel uitmaken van een groep gothics en Finn niet. Langzaam groeien ze uit elkaar en praten niet meer met elkaar. “Elk moment dat we samen in stilte doorbrachten was als een baksteen in de muur die tussen ons werd opgetrokken.” Beiden hebben hun eigen vriendengroep en krijgen verkering met een ander. Bij Autumn blijft het knagen dat ze iets mist, ook al is ze verliefd op haar vriend.
Als hij bij mij was gebleven is een coming of age verhaal met Autumn en Finn wiens geschiedenis we lezen. Hun psychologische en morele groei wordt herkenbaar weergegeven. Het boek wordt vanuit Autumn verteld, waardoor je goed begrijpt waarom ze zich anders voelt. Dit geeft een goed inkijkje in haar gevoelens en je leert Autumn goed kennen met al haar worstelingen. Het leven van een tiener op de middelbare school wordt herkenbaar weergegeven met het erbij willen horen bij de populaire meiden. Iets wat veel tijd en energie kost. Net als het veroveren van je plekje in een nieuwe groep. Samen dronken worden, elkaar behoeden voor misstappen, omgaan met liefdesverdriet, voor de allereerste keer seks, miscommunicatie en depressiviteit zijn items die bij jongvolwassenen een rol spelen en uitgebreid aan bod komen in dit boek. Het lezen van sommige stukken roept herkenning op en doet je meeleven met de ietwat excentrieke Autumn. Soms wil je wel tegen haar roepen; zie je dan niet dat hij ook van jou houdt? Deze onderdrukte liefde spat van de bladzijden af. Want oogkleppen hebben beide jongelieden op en zich uiten, ho maar. Finn is een lieve, meelevende jongen die meer ziet dan hij laat blijken.
Nowlin weet met mooie zinnen de aandacht te trekken van de lezer.
‘Ik hou van hem op een manier die ik niet onder woorden kan brengen, alsof mijn liefde een orgaan in mijn lichaam is dat essentieel is om in leven te blijven hoewel ik het in een anatomieboek niet zou kunnen aanwijzen.’
En voor de liefhebber van dit boek, er is een tweede deel; Als ik het haar had verteld, hierin wordt de kant van Finn verteld.
Als hij bij mij was gebleven is een ontroerend coming of age verhaal die de dilemma’s waar tieners mee kampen goed weergeeft, maar van mij wel iets dunner had mogen zijn.
Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast.
Nowlin weet met mooie zinnen de aandacht te trekken van de lezer.
Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast.