Lezersrecensie
Heerlijke, herkenbare gerechten
Comfort is het werk van vier foodies, Yotam, Helen, Verona en Tara. Het is een eerbetoon aan familie, aan thuis, kortom aan mensen. Dit viertal heeft op vele plaatsen in de wereld gewoond, inspiratie opgedaan en recepten meegebracht die zij weer met anderen willen delen.
In het boek staan haarscherpe treffende foto’s van gebruiksvoorwerpen in de keuken, klaargemaakte gerechten en huiselijke sfeerplaatjes. Bij het zien van deze afbeeldingen wil je meteen aanvallen op de klaargemaakte gerechten, zo lekker ziet het er allemaal uit. De fotografie is van Jonathan Lovekin.
In de inleiding wordt besproken wat comfortfood, ook wel troosteten, betekent in het leven van eenieder. Behalve dat het persoonlijk is, en er betekenis aan gegeven wordt, is het ook nog eens cultuurgebonden. “De gave van een gerecht om tegelijk nieuw en nostalgisch te zijn, is de kern van onze interpretatie van comfortfood.”
Het boek is opgedeeld in tien delen die vooraf worden gegaan door fleurige gekleurde bladzijden. Hierop staat telkens de categorie vermeld. Van voor-, bij-, hoofd-, tot nagerecht, je vindt het allemaal in Comfort. Het boek is een aanwinst voor mensen die houden van uitgebreid koken en is daarnaast een lust voor het oog.
Bij Eieren, flensjes en pannenkoeken heb ik de flensjes met kaas en kerrie gemaakt voor de lunch.
Troostrijke groenten bevat herkenbare, maar soms ook bewerkelijke groenten. In boter gesmoorde koolrabi met olijvenchimichurri is een heerlijk gerecht, dat hier vaker gemaakt gaat worden. De olijvenchimichuri kun je van tevoren maken, wat scheelt in de tijd die je in de keuken doorbrengt.
Uit Gebraden kip en traybakes heb ik Kip met Stephs specerijen gemaakt en dat staat hier nu regelmatig op het menu.Het deel over Pasta, polenta, aardappels zorgt voor nieuwsgierigheid bij recepten met namen als Aligot met knoflook, comté, prei en tijm en Rigatoni al ragù bianco.
Pasteien, hartige baksels, brood is het gedeelte wat grote aantrekkingskracht heeft, maar waar met mate iets uit bereid zal worden, doordat er veel boter, roomkaas en olijfolie in de overheerlijke gerechten zit.
Bij Zoetigheden viel mij de Nederlandse appeltaart meteen op, net even anders dan ik gewend was te maken. De smaak is overheerlijk met voor mij ongewone bestanddelen als nootmuskaat, donkere stroop, mahleb en panko als toevoegingen aan het appelmengsel.
De recepten zijn duidelijk uitgeschreven en makkelijk te bereiden. De ingrediëntenlijst van de gerechten staat herkenbaar in de kantlijn en de beschrijving van het recept is goed en uitgebreid, met korte anekdotes over het recept. Wat jammer is, is dat er nergens (voor)bereidingstijden zijn vermeld. Wel wordt elk recept vooraf gegaan door een kort stukje tekst over bijvoorbeeld herkomst, waar het mee gevarieerd kan worden, of het van te voren bereid kan worden en hoelang het dan houdbaar is in de koelkast. Ottolenghi weet op aantrekkelijke wijze, d.m.v. het weergeven van de verschillende stadia in de bereiding, het gerecht te presenteren. Aan het eind van het boek is een register opgenomen waar terloops nog wat opmerkingen over te gebruiken ingrediënten worden gegeven. Iets wat je normaliter aan het begin van een kookboek zou verwachten.
Een tip van mij is om ruim van te voren te kijken wat je wilt maken, want in kleinere winkels zijn sommige ingrediënten niet verkrijgbaar. En ja, internet kan daar wellicht iets in betekenen.
Comfort is een boek vol heerlijke, herkenbare gerechten, maar dan net een tikkeltje anders klaargemaakt.
Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast
In het boek staan haarscherpe treffende foto’s van gebruiksvoorwerpen in de keuken, klaargemaakte gerechten en huiselijke sfeerplaatjes. Bij het zien van deze afbeeldingen wil je meteen aanvallen op de klaargemaakte gerechten, zo lekker ziet het er allemaal uit. De fotografie is van Jonathan Lovekin.
In de inleiding wordt besproken wat comfortfood, ook wel troosteten, betekent in het leven van eenieder. Behalve dat het persoonlijk is, en er betekenis aan gegeven wordt, is het ook nog eens cultuurgebonden. “De gave van een gerecht om tegelijk nieuw en nostalgisch te zijn, is de kern van onze interpretatie van comfortfood.”
Het boek is opgedeeld in tien delen die vooraf worden gegaan door fleurige gekleurde bladzijden. Hierop staat telkens de categorie vermeld. Van voor-, bij-, hoofd-, tot nagerecht, je vindt het allemaal in Comfort. Het boek is een aanwinst voor mensen die houden van uitgebreid koken en is daarnaast een lust voor het oog.
Bij Eieren, flensjes en pannenkoeken heb ik de flensjes met kaas en kerrie gemaakt voor de lunch.
Troostrijke groenten bevat herkenbare, maar soms ook bewerkelijke groenten. In boter gesmoorde koolrabi met olijvenchimichurri is een heerlijk gerecht, dat hier vaker gemaakt gaat worden. De olijvenchimichuri kun je van tevoren maken, wat scheelt in de tijd die je in de keuken doorbrengt.
Uit Gebraden kip en traybakes heb ik Kip met Stephs specerijen gemaakt en dat staat hier nu regelmatig op het menu.Het deel over Pasta, polenta, aardappels zorgt voor nieuwsgierigheid bij recepten met namen als Aligot met knoflook, comté, prei en tijm en Rigatoni al ragù bianco.
Pasteien, hartige baksels, brood is het gedeelte wat grote aantrekkingskracht heeft, maar waar met mate iets uit bereid zal worden, doordat er veel boter, roomkaas en olijfolie in de overheerlijke gerechten zit.
Bij Zoetigheden viel mij de Nederlandse appeltaart meteen op, net even anders dan ik gewend was te maken. De smaak is overheerlijk met voor mij ongewone bestanddelen als nootmuskaat, donkere stroop, mahleb en panko als toevoegingen aan het appelmengsel.
De recepten zijn duidelijk uitgeschreven en makkelijk te bereiden. De ingrediëntenlijst van de gerechten staat herkenbaar in de kantlijn en de beschrijving van het recept is goed en uitgebreid, met korte anekdotes over het recept. Wat jammer is, is dat er nergens (voor)bereidingstijden zijn vermeld. Wel wordt elk recept vooraf gegaan door een kort stukje tekst over bijvoorbeeld herkomst, waar het mee gevarieerd kan worden, of het van te voren bereid kan worden en hoelang het dan houdbaar is in de koelkast. Ottolenghi weet op aantrekkelijke wijze, d.m.v. het weergeven van de verschillende stadia in de bereiding, het gerecht te presenteren. Aan het eind van het boek is een register opgenomen waar terloops nog wat opmerkingen over te gebruiken ingrediënten worden gegeven. Iets wat je normaliter aan het begin van een kookboek zou verwachten.
Een tip van mij is om ruim van te voren te kijken wat je wilt maken, want in kleinere winkels zijn sommige ingrediënten niet verkrijgbaar. En ja, internet kan daar wellicht iets in betekenen.
Comfort is een boek vol heerlijke, herkenbare gerechten, maar dan net een tikkeltje anders klaargemaakt.
Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast
2
Reageer op deze recensie