Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Heerlijke, herkenbare gerechten

Joke Zwier 01 december 2024
Comfort is het werk van vier foodies, Yotam, Helen, Verona en Tara. Het is een eerbetoon aan familie, aan thuis, kortom aan mensen. Dit viertal heeft op vele plaatsen in de wereld gewoond, inspiratie opgedaan en recepten meegebracht die zij weer met anderen willen delen.



In het boek staan haarscherpe treffende foto’s van gebruiksvoorwerpen in de keuken, klaargemaakte gerechten en huiselijke sfeerplaatjes. Bij het zien van deze afbeeldingen wil je meteen aanvallen op de klaargemaakte gerechten, zo lekker ziet het er allemaal uit. De fotografie is van Jonathan Lovekin.

In de inleiding wordt besproken wat comfortfood, ook wel troosteten, betekent in het leven van eenieder. Behalve dat het persoonlijk is, en er betekenis aan gegeven wordt, is het ook nog eens cultuurgebonden. “De gave van een gerecht om tegelijk nieuw en nostalgisch te zijn, is de kern van onze interpretatie van comfortfood.”



Het boek is opgedeeld in tien delen die vooraf worden gegaan door fleurige gekleurde bladzijden. Hierop staat telkens de categorie vermeld. Van voor-, bij-, hoofd-, tot nagerecht, je vindt het allemaal in Comfort. Het boek is een aanwinst voor mensen die houden van uitgebreid koken en is daarnaast een lust voor het oog.

Bij Eieren, flensjes en pannenkoeken heb ik de flensjes met kaas en kerrie gemaakt voor de lunch.
Troostrijke groenten bevat herkenbare, maar soms ook bewerkelijke groenten. In boter gesmoorde koolrabi met olijvenchimichurri is een heerlijk gerecht, dat hier vaker gemaakt gaat worden. De olijvenchimichuri kun je van tevoren maken, wat scheelt in de tijd die je in de keuken doorbrengt.
Uit Gebraden kip en traybakes heb ik Kip met Stephs specerijen gemaakt en dat staat hier nu regelmatig op het menu.Het deel over Pasta, polenta, aardappels zorgt voor nieuwsgierigheid bij recepten met namen als Aligot met knoflook, comté, prei en tijm en Rigatoni al ragù bianco.
Pasteien, hartige baksels, brood is het gedeelte wat grote aantrekkingskracht heeft, maar waar met mate iets uit bereid zal worden, doordat er veel boter, roomkaas en olijfolie in de overheerlijke gerechten zit.
Bij Zoetigheden viel mij de Nederlandse appeltaart meteen op, net even anders dan ik gewend was te maken. De smaak is overheerlijk met voor mij ongewone bestanddelen als nootmuskaat, donkere stroop, mahleb en panko als toevoegingen aan het appelmengsel.

De recepten zijn duidelijk uitgeschreven en makkelijk te bereiden. De ingrediëntenlijst van de gerechten staat herkenbaar in de kantlijn en de beschrijving van het recept is goed en uitgebreid, met korte anekdotes over het recept. Wat jammer is, is dat er nergens (voor)bereidingstijden zijn vermeld. Wel wordt elk recept vooraf gegaan door een kort stukje tekst over bijvoorbeeld herkomst, waar het mee gevarieerd kan worden, of het van te voren bereid kan worden en hoelang het dan houdbaar is in de koelkast. Ottolenghi weet op aantrekkelijke wijze, d.m.v. het weergeven van de verschillende stadia in de bereiding, het gerecht te presenteren. Aan het eind van het boek is een register opgenomen waar terloops nog wat opmerkingen over te gebruiken ingrediënten worden gegeven. Iets wat je normaliter aan het begin van een kookboek zou verwachten.

Een tip van mij is om ruim van te voren te kijken wat je wilt maken, want in kleinere winkels zijn sommige ingrediënten niet verkrijgbaar. En ja, internet kan daar wellicht iets in betekenen.

Comfort is een boek vol heerlijke, herkenbare gerechten, maar dan net een tikkeltje anders klaargemaakt.

Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Zwier

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur