Bijzonder verhaal waarin keuzes maken en machtspelletjes de toon zetten
Op verzoek van Rob Haantjes mocht ik zowel deel 1 als deel 2 van de Ramaika trilogie lezen. De Ramaika II gaat verder waar het vorige boek, De Ramaika, eindigde. Op een fantasierijke wijze weet Haantjes de legende van de Genneper Parken tot leven te brengen. Je leert over de geschiedenis van Brabant in de 15e en 16e eeuw aan de hand van het geslacht van de Van Ghenderens. Het verhaal bestrijkt een periode van 1413 tot 1543. Haantjes heeft veel kennis van wat er zich in deze streek afspeelde en neemt de lezer mee door de kronieken van hertogdom Brabant. Ook voor dit boek verzorgde Edo Illustraties uit Maastricht de fraaie illustraties en kleurrijke lay-out. Haantjes is naast schrijver, verteller en heeft een passie voor het buitenleven. Hij heeft verteltochten georganiseerd waarin hij vertelde over de legende van de Genneper Parken en Eindhoven.
Op www.ramaika.com kun je lezen hoe de Ramaika boeken ontstonden en dat het ooit allemaal begon in de 13e eeuw in Genoppe. Daarnaast zijn er fraaie afbeeldingen te bewonderen die ook in de boeken terug te vinden zijn.
In De Ramaika II draait het verhaal nog steeds om een oplossing te vinden voor het verbreken van de vloek die er op de stamhouder van de Van Ghenderens rust. Deze wordt gekweld door de niet-slaap, waarvoor door de eeuwen heen nog steeds geen oplossing is gevonden. Daarnaast is er de verhaallijn van Siep die de Ramaika leest en zijn verdwenen vader hoopt te vinden.
Haantjes heeft leuke personages in dit verhaal gebracht. De laatste stamhouders worden meer ondernemender dan hun voorgangers en gaan op een andere manier met problemen om. Ze weten op slimme, slinkse wijze hun belagers te misleiden. “Aanvaard met heel je hart wie je bent, welke keuzes je hebt gemaakt en je zult rust vinden. Soms is wat je zoekt zo dichtbij dat je het niet kan zien.” Wijze woorden die heel toepasselijk zijn op de vloekdragers die geen rust kunnen vinden en zich afreageren op mensen om zich heen. Door de eeuwen heen ontstonden oorlogen in Brabant uit afgunst. Hebzucht ingegeven door de rijkdom van de Van Ghenderens zorgt voor het ontstaan van belegeringen rondom de Ghenderborgh die in de loop van de jaren steeds verder versterkt wordt.
Spannend is het bij tijd en wijle door de oorlogsdreiging en belegering van de Ghenderborgh. Richting het einde komt er meer spanning in het verhaal door de onverschrokken Klaar Van Ghenderen die raad weet in oorlogstijd met haar strategisch denken. Dit boek leest makkelijker dan het voorgaande deel en waarschijnlijk ben ik zelf meer aan de schrijfstijl van Haantjes gewend. Hij gebruikt OudHollandse woorden en voor een aantal personages worden verschillende benamingen gebruikt. Het bedienen van verschillende namen voor hetzelfde personage blijf ik wel nog steeds verwarrend vinden. Maar ook daar is een oplossing voor, in de vorm van een woordenlijst achter in het boek.
Ik had verwacht in De Ramaika II meer duidelijkheid te krijgen over de vermissing van Sieps vader, alleen opnieuw wordt er niets over opgehelderd. Siep heeft zijn gevonden boek over de Ramaika uitgelezen en heeft naast gevonden antwoorden, nog meer vragen gekregen. Als lezer blijf je op je leeshonger zitten daar dit niet opgehelderd is en zult moeten afwachten tot het afsluitende deel voor deze nieuwsgierigheid bevredigd kan worden.
De Ramaika II is een bijzonder verhaal waarin keuzes maken en machtsspelletjes een rol spelen in de geschiedenis van het geslacht Van Ghenderen. Het is niet als standalone te lezen, daar je dan te veel mist van de voorgeschiedenis.
Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast.
Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast.