Onverwachte gaven zorgen voor spannende ontwikkelingen
In De sleuteldrager, het debuut van Charlotte de Winter combineert zij een aantal verschillende genres, waardoor het voor veel lezers aantrekkelijk is. Op dit spannende, fantasierijke boek wordt in 2024 een vervolg uitgebracht, De moordreiziger. In 2025 verschijnt deel 3, De onvernietigbare. In 2020 stond de Winter op de shortlist van de Harland Awards met haar kortverhaal Hotel des Doods. Zij heeft in Exeter Engelse taal- en letterkunde gestudeerd waar haar liefde voor Engeland en Schotland tot bloei kwam. Schrijven is voor haar ontsnappen uit het dagelijks leven en op haar website charlottedewinter.nl is onder andere haar schrijfproces te volgen.
In De sleuteldrager komt rechercheur Finlay Reid onverwacht in een wereld terecht waar hij eerst niets van wilde weten. Zijn onvoorziene gaven laten hem mensen zien die dood zijn, halfwegen genoemd. Gekweld door de beelden van de doden komt hij in contact met Robyn Ashton. Haar man John is op brute wijze vermoord en zij is in eerste instantie hoofdverdachte tijdens het moordonderzoek dat Finlay samen met zijn collega Claire voert. Van Robyn, zelf een Kai, hoort Finlay dat hij ook een Kai is en dat hij getraind moet worden, omdat er onheil dreigt in de vorm van criminele Kaii, ook wel Mara genoemd, waarvan Damier de ergste is, iets wat hij later aan den lijve ondervindt. Maar gelukkig is er hulp uit onverwachte hoek van halfwegen die nog wat onafgemaakte zaken moeten afwerken voor ze echt dood kunnen gaan. Maar waarom Damier en meerdere Kaii achter Robyn en Finlay aanzitten?
Het mysterieuze, magische verhaal met onderhuidse spanning is een leuke mix van fantasy, thriller en detective. Er wordt een raadselachtige wereld opgebouwd waarin veel mogelijk is en wordt vanuit wisselende perspectieven verteld. Als lezer word je vanaf het begin in het spannende verhaal gezogen. De spanning loopt steeds verder op door diverse plottwists, om tegen het einde flink te pieken. De Winter weet de lezer goed op het verkeerde been te zetten door het mondjesmaat vrijgeven van informatie over de Kaii. De hoofdpersonages zijn goed vormgegeven en de ontwikkeling die Finlay doormaakt als Kai door toedoen van Robyn is voelbaar. De vonken vliegen er soms vanaf bij hun ontmoetingen. Hij wordt krachtiger en krijgt meer zelfvertrouwen. Robyn is door de dood van John veranderd en wil erachter komen wie hem vermoord heeft en wat erachter zit. Door flashbacks leren we de onafhankelijke en afstandelijke Robyn beter kennen. En op wat voor manier zij eerder met Damier in aanraking is geweest en wat dit voor invloed op haar relatie met wetenschapper John gehad heeft. Claire is doortastend, direct en heeft een goede verstandhouding met Finlay, maar heeft wel een zeker wantrouwen richting de Kaii. De dreiging die van Damier afspat bij een ontmoeting is tastbaar. De Winter heeft een vlotte en meeslepende schrijfstijl waardoor het boek achterelkaar uitgelezen wordt.
Door het open einde, dat de lezer met diverse vragen achterlaat, kijk ik reikhalzend uit naar het vervolg De moordreiziger.