(On)schuldig tot het tegendeel bewezen is
Een mens is (on)schuldig tot het tegendeel is bewezen. Mensen kunnen als een blad aan een boom omslaan, als er een moordverdachte bij ze in de straat woont. Vrij zijn op borgtocht is een bekend begrip, maar komt in een heel ander daglicht te staan als een verdachte bij jou in de straat zou wonen.
Met Getuige nr. 8 van Steve Cavanaugh is alweer het achtste deel in de Eddie Flynn-serie verschenen. Het is goed als standalone te lezen. Deze succesvolle reeks begon in 2016 met Het verweer. Cavanaugh was als mensenrechtenadvocaat betrokken bij veel opzienbarende zaken. Zijn ervaringen in de rechtbank laat hij op meesterlijke wijze tot leven komen met protagonist Eddie Flynn en zijn team.
West 74th Street ligt in een rijke buurt in New York en wordt opgeschrikt door een moord. De dader is zo gevonden, dankzij een anoniem telefoontje naar de politie. Bij een inval in het huis van de Jacksons wordt ook meteen het moordwapen gevonden. Het lijkt een makkelijke veroordeling te gaan worden. Tot advocaat Eddie Flynn gevraagd wordt hersenchirurg John Jackson bij te staan. En dan zijn de rapen gaar, want Eddie doet de dingen op zijn eigen unieke wijze en dat zorgt voor gevaarlijke ontwikkelingen rondom zijn persoon. Daarnaast is er de verhaallijn van oppas/schoonmaakster Ruby die het gezin Jackson bij staat en ongewild getuige is van de moord. En de derde bijzondere verhaallijn is die van Mr. Christmas, een huurmoordenaar.
Het verhaal is opgebouwd in drie delen en per deel komen er meer vragen bij en loopt de spanning op. Het wordt door middel van steeds wisselende perspectieven verteld. De personages spreken tot de verbeelding en je leert ze gaandeweg beter kennen. Zeker Ruby, is een persoontje dat ik in het dagelijks leven niet graag tegen zou komen, zo geslepen als dat deze vrouw is. Cavanaugh laat ons genieten van de onverwachte ludieke acties van Eddie die zorgen voor een glimlach op mijn gezicht tijdens het lezen. Met meerdere verrassende plottwists weet hij de lezer aan het boek gekluisterd te houden. Hij heeft een suggestieve, beeldende en beschrijvende stijl met een vleugje humor.
In New York draait alles om geld en als je dat weet, worden dingen veel makkelijker en duidelijker. Corruptie viert er hoogtij en racisme is geen uitzondering. Feiten waar Eddie en zijn team alles vanaf weten en hinder van ondervinden. Cavanaugh zet dit herkenbaar neer in Getuige nr. 8. Hij weet de veranderende sfeer in een straat goed weer te geven als er een moord gepleegd is. Buren die vijandig worden en een actie opzetten om de Jacksons weg te krijgen en een werkgever die John schorst. De sfeer in de rechtbank komt realistisch over, net als de manier waarop een getuige of aangeklaagde verhoord wordt. De gedeeltes die zich in de rechtbank afspelen geven goed aan, wat voor intense strijd zich daar afspeelt. Getuigen en verdachten die het vuur aan de schenen gelegd worden, om zo iemand te proberen een antwoord uit te lokken. Het boek eindigt met een onverwachte cliffhanger die een belofte voor een volgende Eddie Flynn inhoudt.
Getuige nr. 8 is een goed opgebouwd verhaal, waarbij je meeleeft met de beschuldigde en net voldoende informatie vrijgegeven wordt om te prikkelen en spanning op te voeren.