Creatief bezig zijn
Haken kent een lange traditie en door hier mee te beginnen ben je ook nog eens duurzaam bezig bij gebruik van restjes garen. Rust en ontspanning vinden door te handwerken is er alleen als je een goede leermeester hebt. In onze individualistische maatschappij ben je dus steeds vaker op boeken aangewezen om te leren haken in jouw eigen tempo. Met Haken voor beginners, Leer alle technieken in 8 leuke projecten van Claire Montgomerie leer je vanaf het begin lekker creatief bezig te zijn en kun jij op een ontspannen manier leren haken door de basissteken eerst te oefenen.
Voorpret
Haken begint al met de voorpret en het uitzoeken van benodigdheden voor een haakproject. Voor een beginneling is dat allemaal lastig, maar daar weet Montgomerie raad mee. Zij geeft duidelijke instructies over onder meer materiaalkeuzes, dikte van het garen en haaknaalden. Daarnaast wordt het belang van stekenverhoudingen en het maken van een proeflapje aangestipt. Daarnaast legt Montgomerie het belang van ‘blocken’ uit. Een methode om steken zich te laten zetten en eventuele oneffenheden zich glad te laten trekken. Aan de hand van kleurenfoto’s laat zij zien hoe lossen (steken) en toeren geteld moeten worden, iets wat vaak over het hoofd gezien wordt als haakbeginneling.
Aanschouwelijke manier
Haken voor beginners is overzichtelijk ingedeeld. Van hoe een haaknaald en draad vasthouden, het het leren van een schuifknoop, afhechten en draadjes wegwerken tot patronen lezen. In de uitvouwbare flappen van het boek zijn de gebruikte afkortingen in de patronen uitgelegd. Handig om even snel terug te kijken en even iets op te zoeken.
Onontbeerlijke tip voor beginneling
Een onontbeerlijke tip voor een beginneling is; lees een patroon eerst eens rustig door om te kijken of je de gebruikte afkortingen en technieken kent. Lijkt het te ingewikkeld? Wanneer je een patroon tijdens het haken leest, zijn de meeste aanwijzingen veel duidelijker. In elk hoofdstuk leer je wat nieuws en wordt je haakervaring uitgebreid. Voor het oefenen van (beginners) steken zijn vaat- en wasdoekjes, gehaakt in vasten of halve stokjes of stokjes geschikt. Claire Montgomerie laat lek patroon vooraf gaan door de benodigde haaksteken. Ze legt dat goed uit worden met behulp van tekst en foto’s. Door het hele boek heen zijn nuttige Tips geplaatst in kadertjes rechts onderaan de bladzijde.
En natuurlijk ontbreekt het welbekende telpatroon voor het maken van grannysquares niet in Haken voor beginners. Van deze gezellige vierkantjes kun je van alles maken, ‘van kussen, tas tot deken’, het kan allemaal. Het haken is ervan is weer helemaal terug en hip en ‘vintage’. De komende wintermaanden ga ik lekker door met oefenen.
Deze recensie verscheen eerder op Boekenkrant.
Voorpret
Aanschouwelijke manier
Onontbeerlijke tip voor beginneling
Deze recensie verscheen eerder op Boekenkrant.