Vechten voor vrijheid en dromen over verandering

Joke Zwier 17 januari 2025
Poorten van vuur is het lang verwachte vervolg van Muren van ijs van Nanouk Kira. Om het verhaal goed te kunnen begrijpen is het aan te raden deze eerst te lezen.

Nanouk Kira kan in het fantasy genre haar hart helemaal kwijt. Van jongs af aan beelde zij zich als kind al in, dat ze ergens anders was en verzon ze verhalen. Kira schrijft graag gedichten waarbij zij karakters tot leven probeert te brengen door ze realistisch te schetsen. Van haar hand verscheen eerder de serie Drakenhart.

Vrijheid is voor iedereen belangrijk, net als het kunnen uiten van je mening en voldoende eten te hebben. Maar daar moeten onze rebellen in Poorten van vuur wel iets voor over hebben en elkaar durven te blijven vertrouwen.

Vira is op haar queeste, om Déno terug uit de dood te halen, aanbelandt in Het Gouden Woud, ook wel het Vaunenwoud genoemd. Hier zou de bron van alle magie zijn. Ze ontmoet er twee vaunen die te hulp schieten. Vira wil zich nog steeds bewijzen aan de mensen die nooit in haar hebben geloofd. De stad Orton waar het ooit allemaal begon, staat op de rand van oorlog. Er is nog maar een klein groepje rebellen over, dat nog steeds probeert te geloven in betere tijden nu de vorige heerser van Orton, Bernand verslagen is. De vroegere ceremoniemeester Voras is druk bezig de macht naar zich toe aan het trekken. Hij doet voorkomen alsof de dorpsbewoners medezeggenschap hebben, maar heeft zich een magisch voorwerp toegeëigend waarmee hij mensen kan beïnvloeden. Voor de rebellen wordt dit het begin van een heftige strijd voor hun vrijheid.

Dit vervolg is intenser dan het vorige deel van dit tweeluik. Kira geeft aan het begin waarschuwingen weer over de inhoud die te maken hebben met zelfmoordgedachtes, depressies, zelfverminking en overhoop liggen met jezelf, omdat je anders bent dan de mensen om je heen. Het is een gelaagd, complex verhaal geworden, waarin de fantasiewereld verder uitgebouwd wordt. Veel nieuwe personages worden geïntroduceerd, wat in het begin best lastig is, om die te kunnen plaatsen. Ik heb er pen en papier bij gepakt om ze uit elkaar te kunnen houden. Generaal Starla is een leuke tegenhanger van Neara en beiden maken een behoorlijke ontwikkeling door.
Veel personages uit Muren van IJs maken weer hun opwachting en keren veranderd terug. De wisselende perspectieven zorgen ervoor dat je met de personages meeleeft. Als lezer wordt je meegenomen in een wereld waarin grote verliezen geleden worden en Vira haar eigen pad volgt. De rebellen verzetten zich met de nodige moeite en krijgen hulp uit onverwachte hoek. Kira heeft een meeslepende stijl met vlotte zinnen. Het intrigerende verhaal blijft boeien tot het einde. Het verhalen over de magie, de machtsspelletjes, het onderlinge wantrouwen en de gekoesterde hoop komen realistisch over en geven vorm aan de wereld opgebouwd rondom de rebellen.

Poorten van vuur is een mooi verhaal waarin dromen van verandering, hoop en vechten voor waar je in geloofd als een rode draad door het verhaal heen lopen.

Meer recensies van Joke Zwier