Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Meesterlijke thriller neemt je mee in het hoofd van opstandige tieners

Joke Zwier 14 september 2024
In Toen waren er vier mondt een stiekem kampeernachtje van een groep tieners uit in een drama. Een van hen wordt ‘s morgens dood aangetroffen. Voor hoofdpersoon Gina en haar politieteam zijn er verdachten genoeg, waaronder de tieners en de buurtbewoners. Omwonenden klagen al een tijd over overlast van de jeugd, waar de politie niets mee heeft gedaan.
Vriendschap en vertrouwen staan centraal in Toen waren er vier, het negende deel in de Gina Harte-serie, dat losstaand te lezen is. Het is een zorgvuldig opgebouwd plot dat de lezer sterk laat meeleven. Daaraan is te merken dat Kovach van origine theaterschrijver is. De dreiging in het verhaal is voelbaar. Ook als Gina wordt bedreigd, waarbij haar verleden opgerakeld dreigt te worden.

Leugens en onwil
Maar haar voortdurende angst voor onthulling begint te irriteren, want die blijkt nauwelijks van toegevoegde waarde. Wel zijn Gina’s breekbare band met haar dochter en haar wijze levenslessen herkenbaar.
Het politieonderzoek naar de moord wordt belemmerd door leugens van jongeren en de onwil van ouders om mee te werken. Getuigenissen van de jongeren, doorspekt van alcoholgebruik en weed, lijken opvallend op elkaar. Toxische relaties en intimidaties veroorzaken leed. Gina’s onderbuikgevoel zegt dat de groep iets verbergt. Regelmatig weet de lezer meer dan de politie en zet Kovach de lezer op het verkeerde been. De vele perikelen zijn spannend, net als de cliffhangers.

Hormonen opspelen en grenzen verkennen
Kovach beschrijft de personages levensecht, ze heeft zich goed verdiept in jongeren. Adolescentie begint rond het zestiende levensjaar, een periode waarin hormonen opspelen, grenzen worden verkend en de tiener zich losmaakt van de ouders. Ouders krijgen het gevoel een vreemde in huis te hebben. Helemaal als de tieners zich niet gehoord voelen, zich terugtrekken en dingen doen die het daglicht niet verdragen.
Kovach beschrijft hoe ze erbij willen horen en beïnvloed worden door groepsdruk. Ze belicht ook de rol van ouders en hun invloed op hun kinderen.

Verdriet en verwoesting
Tot het laatst puzzel je mee naar wie de dader is. Door meerdere plottwists houdt Kovach de spanning er goed in en is het raden welke kant het verhaal opgaat. Het verrassende einde staat in het teken van verdriet en verwoesting, met een onverwachtse wending die de lezer ontgoocheld achterlaat.

Deze recensie verscheen eerder op Bazarow.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke Zwier

Gesponsord

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.