Moorden gepleegd uit liefde

Joke Zwier 01 april 2025
Tamara Geraeds schreef op haar zesde haar eerste gedichtje. Haar eerste jeugdboek, Achtervolgd door de dood schreef ze op haar vijftiende en bracht zij in 2005 uit in eigen beheer onder pseudoniem Jayda Rosa. In 2011 begon zij haar eigen Tekstbureau Charizma en volgde daarnaast de opleiding voor Docent Creatief Schrijven. Haar debuut maakte ze met de jeugdthriller Nergens in 2012. Deze veelzijdige auteur is daarnaast ook freelance redacteur, songtekstschrijver en geeft cursussen Engels, Nederlands en creatief schrijven. Tussen sneeuw en bloed is haar nieuwste thriller die zich afspeelt in Reyjavik.

Na een akelige tijd door een voorval waaraan Iris niets kon doen, leeft ze in angst, is wantrouwig geworden en durft de deur haast niet uit. Zij is kwetsbaar en onzeker geworden, doordat ze met de nek wordt aangekeken. Hierdoor ontvlucht Iris Nederland, om als au pair in Reyjavik te gaan werken. Ze komt in het liefdevolle gezin van Finnur en Maren terecht om voor hun vier kinderen te zorgen. Een warm onthaal volgt met een welkomsfeest, waar zij de eregast is. Een dreigbrief gericht aan Iris roept onaangename herinneringen bij haar op aan vernedering en onrechtvaardigheid. “Iemand wilde haar bang maken, maar ze zou zich niet gek laten maken.” Ze is vastbesloten haar verleden achter zich te laten en zichzelf een kans op liefde te gunnen. En dan wordt er een beestachtige moord gepleegd die alles in haar omgeving op de kop zet en haar verleden naar boven haalt.

In Tussen sneeuw en bloed is er vanaf het begin een onderhuidse spanning door gedragingen van personages en de flashbacks naar weken voor de moord. We komen er zo achter wat Iris is overkomen en de impact ervan. Ook de acties en systematische planning van de dader komen uitgebreid aanbod en bouwen zo een zekere spanning op. De personages passen goed bij dit intrigerende verhaal met korte hoofdstukken, dat zich grotendeels in een familiesetting afspeelt. De manier waarop pubers zich kunnen gedragen komt realistisch over. Net als moeder Maren die Iris meteen in haar armen sluit en haar een warm nest biedt. Finnur leer je niet heel goed kennen, wel dat hij van zijn kinderen houdt, maar hij is wat meer op de achtergrond aanwezig. Iris is gegroeid sinds ze uit Nederland vertrokken is naar IJsland, past zich aan aan haar omgeving en laat zich niet alles meer zeggen. Naarmate het verhaal vordert krijgen de handelswijze van de personen waarmee Iris te maken krijgt een plekje. Geraeds weet volop suspense in het verhaal te brengen in de vorm van de karakters van personages en de dreigbrieven. Met thema’s als wantrouwen, liefde, onvermogen, geheimen, vergiffenis, angst en schaamte weet ze de lezer te boeien. De ontknoping is er een die we gedeeltelijk aan zien komen, maar toch nog voor een bijzonder verrassing zorgt en begrip voor de dader oproept.

In Tussen sneeuw en bloed , worden moorden gepleegd uit liefde en zorgen halve waarheden voor opgeroepen spanningen.
Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers en ontvangt 3 1/2 ster.

Meer recensies van Joke Zwier