Dove Ierse rechercheur op een mysterieuze speurtocht in Europa

Joke Zwier 14 maart 2025
Voordat we slapen is het verhaal van zeven verdwenen Ierse tieners. Op de plek van verdwijning staan een paar dagen later bloeiende bloemen. Hendriks heeft op een bijzondere manier de symboliek van bloemen in het plot verwerkt.

Troost en hoop
Wijnruit staat voor spijt, goudsbloem voor rouwverwerking en de klaproos voor eeuwige slaap. Voor troost en hoop is er het sneeuwklokje. Om de Anjer niet te vergeten, die voor moederliefde en een gebroken hart staat.

Duister randje
Siep Hendriks heeft in dit thrillerdebuut een voorliefde voor genrefictie met een duister randje. Er zijn meerdere verhaallijnen. Eén gaat over Murphy, een Ierse rechercheur die voor onbepaalde tijd op verlof is omdat ze doof is geworden tijdens haar werk. Ze is depressief geworden door haar doofheid, maar houdt de schijn op dat het goed gaat met haar, ook al denkt ze vaak te hallucineren.

Een videotelefoontje in gebarentaal uit Rotterdam brengt haar weer in beweging.

“Ze hadden allebei van deze zaak weg proberen te vluchten, hij wat krampachtiger en drastischer dan zij, maar ze waren nog geen meter weggekropen uit de grafaarde van een jaar geleden, en nú riep die hen terug.”

Kaart in het huis
Samen met collega Simon vliegt ze naar Rotterdam, waar de vondst van een kaart in het huis van een vermoordde man leidt tot een speurtocht door Europa. Een speurtocht die in een andere verhaallijn ook wordt gedaan door Elena, die zoekt naar haar verdwenen tienerdochter Riley. Ook zij komt daardoor op het vasteland van Europa.

Voordat we slapen wordt mysterieus en ietwat duister. Vooral omdat het nog niet meteen duidelijk is naar wie en wat de hoofdpersonen op zoek zijn. De opzet van het plot zit vol onverwachte en wonderlijke ontwikkelingen. Door heen en weer te gaan in de tijd, werpt Voordat we slapen daar steeds meer licht op de raadsels.

Hang naar rebellie
Het zijn deze veelvuldige wisselingen tussen heden en verleden waarmee Hendriks de aandacht vasthoudt in Voordat we slapen. Er wordt steeds meer duidelijk over de verdwenen tieners en de oorzaak van Murphs doofheid. Ook de verdwenen tiener Riley komt sterk over, een krachtig hoofdpersonage met een inlevend vermogen en een hang naar rebellie.

Overtuigend beschrijft Hendriks de mysterieuze omgeving waarin ze zich bevindt: een lange gang, felgekleurde deuren, kamers vol boekenkasten, maar geen daglicht. Als lezer griezel je mee. Het mysterie begrijpen? Dat gebeurt pas achteraf.

Deze recensie verscheen eerder op Boekenkrant.

Meer recensies van Joke Zwier