Kort maar krachtig!

Joketje 08 juni 2023
Ik heb het boek ‘terug op de achterbank’ met veel enthousiasme gelezen dankzij Hebban en de bijhorende leesclub.
Olivier, de 42-jarige ik-persoon in dit verhaal, beslist na een relatiebreuk en een depressie om met zijn ouders op reis te gaan naar Frankrijk. Bij de ouders lijkt de tijd niet stil gestaan te hebben. Stereotiep neemt de vader plaats aan het stuur en vertelt hij oude moppen, staat moeder hem bij met raad en daad en neemt de zoon plaats op de achterbank. De moeder neemt onmiddellijk haar zorgende, bemoederende rol in. We volgen het gezin tijdens hun 2 weken vakantie en bij hun thuiskomst.
Doordat het verhaal vanuit de ik-persoon geschreven is, kan je je helemaal inleven. De details zijn bloemrijk beschreven. Al snel ervaar je als lezer een grote herkenbaarheid. Er zitten wel wat typisch Nederlandse woorden in, als Belgische lezer moest ik sommige dingen even opzoeken.
Je verwacht wel dat Olivier als 42-jarige zelfstandig keuzes kan maken maar dat is dus niet zo. In de opvoeding is er duidelijk iets misgelopen. De moeder heeft haar zoon altijd bepamperd en blijft dit ook op vakantie doen. Olivier, het kokindje, beseft dit wel langzamerhand maar is niet sterk genoeg om zich daadwerkelijk af te zetten. Hij berust in de situatie. Ook bij de flashbacks merk je dat dat voor problemen zorgde . Bv. blz. 29 ‘ Waar alle eerstejaars op de dansvloer onder de sterrenhemel van de discobol waren bevrijd van alle ouderlijke dwang, likte ik de wond van mijn doorgesneden navelstreng.’ Bij momenten probeert hij op reis wel zelfstandig iets te doen of een klein beetje tegen te spreken.
Tussen de regels door las ik toch een pleidooi om onze kinderen niet teveel te betuttelen. De zogenaamde helikopterouders, zoals de ouders in dit verhaal, overcontroleren hun kroost en geven hen te weinig kansen om zelfstandig te worden. De gevolgen duren levenslang.

De humor is een zeer grote troef in dit boekje. Ik heb er echt van genoten. Bv. blz. 137 ‘Pandapunten?’
‘Daar gaan we. Hoe moet ik dit gaan uitleggen aan twee oudjes die een zegelactie van het Wereldnatuurfonds voor zich zien.’

Het geheel leest heel vlot door de korte hoofdstukken, de vlotte schrijfstijl en het feit dat het boekje maar 150 bladzijden telt. Ideaal als tussendoortje. Krachtig taalgebruik blijven je boeien doorheen het verhaal.

Meer recensies van Joketje

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur