Levenskunst voor een betere wereld
Dit boek staat na lezing helemaal vol met mijn annotaties, wat voor mij betekent dat dit een topboek is. In 18 hoofdstukken worden 18 'moderne' filosofen/denkers besproken volgens een vast stramien: Leven en werk, Belangrijke inzichten, De relatie tussen belangrijke hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en de inzichten van de betreffende filosoof en Enkele levenslessen die we daaruit af kunnen leiden.
De auteur slaagt erin de thema's van deze denkers heel helder uit te leggen (nog nooit eerder zo'n goede uitleg gelezen) maar de kracht van dit boek zit 'm toch vooral in het feit dat hij de theorie kan omzetten in haar praktische nut, zowel voor de samenleving als geheel als voor jou, als individuele lezer.
De rode draad in het boek is de stelling dat wij de nadruk veel meer zouden moeten leggen op het 'vita contemplativa' (geestelijke activiteiten) en veel minder op het 'vita activa' (een leven dat voornamelijk bestaat uit produceren en consumeren). Dat klinkt abstract maar er wordt uitgebreid uitgelegd wat je hieronder moet verstaan. De auteur blijft hierbij niet objectief, hij heeft een zeer duidelijke mening die in elk hoofdstuk tot uiting komt. Ik vond dat niet erg, maar ik ben het dan ook hardgrondig met hem eens. De auteur is een groot voorstander van 'bildung': jezelf ontwikkelen tot een autonoom denkend mens, die zich niet laat beïnvloeden door allerlei roeptoeters en die niet voortdurend meninkjes de ether in slingert maar zich eerst verdiept in het onderwerp.
De auteur maakt, ondersteund door de geselecteerde denkers, aannemelijk dat, willen wij onze planeet nog redden, een drastische omslag naar veel minder consumeren(en derhalve ook minder produceren) noodzakelijk is. Niet meer snel genot en makkelijk entertainment, maar je verdiepen in kunst (literatuur, muziek, beeldende kunst), in je relatie met je naasten en in de natuur.
Ik vond het een aanstekelijk pleidooi en realiseer me ook dat deze drastische omslag nooit van de politiek kan worden verwacht maar dat deze van onderaf moet komen, van ons dus.