Pleidooi voor lezen?
Dit is een heel dun boekje dat als doel heeft een pleidooi voor het lezen te zijn. Het paradoxale is natuurlijk dat dit kleinood vooral gelezen wordt door mensen die al veel lezen. Ik zeg kleinood, want in mijn ebook van 41 bladzijden bestrijkt de tekst slechts 25 bladzijden. In die 25 bladzijden staan 9 stukjes over het belang van boeken met ongeveer dezelfde strekking: dat we door boeken kennis kunnen nemen van andere tijden, andere stemmen, andere werelden. Dat boeken altijd overleven. Niets nieuws en niets bijzonders. Met veel spaanstalige voorbeelden die mij weinig zeggen.
Wat ik had verwacht, gezien de titel, was een hartstochtelijk verhaal over boeken en lezen. Boeken die de auteur heeft gelezen en die haar hebben gevormd, ontroerd, geboeid. Een persoonlijke liefde voor het lezen, een persóónlijk pleidooi dus.
Niets van dat alles. Grote teleurstelling.
Niets van dat alles. Grote teleurstelling.