Groots!

Jolanda 09 januari 2025
Wanneer veerman Nils Vik op een gure novemberdag wakker wordt, weet hij: dit wordt mijn laatste dag van dit leven. Hij stapt aan boord van zijn veerboot met de intentie niet meer terug te komen. Aan boord kijkt hij terug op zijn leven, vergezeld door de doden: zijn trouwe hond Luna, die al 25 jaar dood is en diverse vroegere passagiers die Nils met zijn veerboot naar alle kanten van het fjord heeft gevaren.

Wat een pareltje om het leesjaar mee te beginnen. Dit verhaal over afscheid en het weerzien van geliefden en goede bekenden heeft me diep geraakt. Eigenlijk gebeurt er niet zo heel veel tijdens dit boek: Nils vaart voor de laatste keer met zijn veerboot over het fjord. Maar tegelijkertijd gebeurt er alles, want dat houdt een heel mensenleven in: alles. In ingetogen maar prachtige zinnen worden zowel prachtige natuurbeschrijvingen gegeven als de schoonheid én de hardheid van het leven beschreven.

Krachtig, liefdevol, weemoedig en soms ook verdrietig. Dit boek is een ode aan een eenvoudig en toch betekenisvol leven. Er zijn geen grote daden nodig om groots te leven. Ook zijn er niet veel bladzijdes nodig om een groots verhaal neer te zetten. Fode Grytten kan dit, en wij mogen daar van genieten!

Meer recensies van Jolanda