Lezersrecensie
Ook een kunstenares in de keuken
Veel mensen zullen Karsu vooral kennen van haar deelname aan De beste zangers, waarin zij zich een begenadigd zangeres toonde. Daarnaast presenteert zij echter ook al enkele seizoenen een kookprogramma op 24Kitchen. Het koken kreeg zij van huis uit mee, want haar ouders runden jarenlang een restaurant. Daar begon zij niet alleen haar carrière als zangeres, maar leerde zij dus ook de kunst van het bereiden van heerlijke Turkse maaltijden.
Met haar boek geeft Karsu een introductie in de Turkse keuken. Ze stelt dat het niet nodig is om alle fijne kneepjes van het koken onder de knie te hebben om met haar boek aan de slag te kunnen. De eerste indruk van de recepten is inderdaad dat ze gesierd worden door eenvoud. In dit boek duidelijk geen ellenlange ingrediëntenlijsten of moeilijke kooktechnieken. Ze presenteert de gerechten uit het land waar haar roots liggen als mooie combinaties van enkele goed gekozen componenten, waardoor de smaken ten volle tot hun recht kunnen komen. En het boek biedt voor elk wat wils: van brunch en (veelal vegetarische) mezze via vlees- en visgerechten naar de zoetigheden. Dit maakt dat iedereen wel iets zal vinden om enthousiast van te worden, maar ook dat er waarschijnlijk veel lezers zullen zijn die grote delen van het boek nooit zullen gaan koken.
Elk gerecht wordt geïntroduceerd door middel van een korte anekdote uit haar leven en steeds wordt aangegeven of hetgeen gekookt gaat worden bij haar een associatie oproept met Turkije in zijn geheel of de specifieke streek waar haar familie vandaan komt, Hatay. Ook schrijft zij regelmatig -en zeer liefdevol - over haar ouders, zus en andere dierbaren.
Het boek is zeer mooi vormgegeven. Voor het schrijven ervan heeft Karsu een reis door Turkije gemaakt. De gerechten worden dan ook afgewisseld met kleurrijke foto's van deze reis. Hierop neemt zij zelf vaak een prominente plek in, maar ook de mensen die zij op haar reis mocht ontmoeten. Verder geven zij een indruk van de kooktradities (bijvoorbeeld de soorten vuur waarop de bereidingen gedaan worden) en de omgeving.
In de praktijk blijkt inderdaad dat de gerechten eenvoudig te bereiden zijn. De uitgeprobeerde recepten (mezze en een soep) vergden geen moeilijke kunsten van de kok, maar waren wel om van te smullen. De gerechten bestaan weliswaar slechts uit enkele ingrediënten, maar bieden een zeer rijke smaak. Met dit boek geeft Karsu dan ook een mooie en bovenal zeer smakelijke introductie in de Turkse keuken.
Met haar boek geeft Karsu een introductie in de Turkse keuken. Ze stelt dat het niet nodig is om alle fijne kneepjes van het koken onder de knie te hebben om met haar boek aan de slag te kunnen. De eerste indruk van de recepten is inderdaad dat ze gesierd worden door eenvoud. In dit boek duidelijk geen ellenlange ingrediëntenlijsten of moeilijke kooktechnieken. Ze presenteert de gerechten uit het land waar haar roots liggen als mooie combinaties van enkele goed gekozen componenten, waardoor de smaken ten volle tot hun recht kunnen komen. En het boek biedt voor elk wat wils: van brunch en (veelal vegetarische) mezze via vlees- en visgerechten naar de zoetigheden. Dit maakt dat iedereen wel iets zal vinden om enthousiast van te worden, maar ook dat er waarschijnlijk veel lezers zullen zijn die grote delen van het boek nooit zullen gaan koken.
Elk gerecht wordt geïntroduceerd door middel van een korte anekdote uit haar leven en steeds wordt aangegeven of hetgeen gekookt gaat worden bij haar een associatie oproept met Turkije in zijn geheel of de specifieke streek waar haar familie vandaan komt, Hatay. Ook schrijft zij regelmatig -en zeer liefdevol - over haar ouders, zus en andere dierbaren.
Het boek is zeer mooi vormgegeven. Voor het schrijven ervan heeft Karsu een reis door Turkije gemaakt. De gerechten worden dan ook afgewisseld met kleurrijke foto's van deze reis. Hierop neemt zij zelf vaak een prominente plek in, maar ook de mensen die zij op haar reis mocht ontmoeten. Verder geven zij een indruk van de kooktradities (bijvoorbeeld de soorten vuur waarop de bereidingen gedaan worden) en de omgeving.
In de praktijk blijkt inderdaad dat de gerechten eenvoudig te bereiden zijn. De uitgeprobeerde recepten (mezze en een soep) vergden geen moeilijke kunsten van de kok, maar waren wel om van te smullen. De gerechten bestaan weliswaar slechts uit enkele ingrediënten, maar bieden een zeer rijke smaak. Met dit boek geeft Karsu dan ook een mooie en bovenal zeer smakelijke introductie in de Turkse keuken.
1
Reageer op deze recensie