Moord en intrige op het Engelse platteland

Joop Liefaard 15 november 2023
Dodelijke afloop is de debuutthriller van de Engelse journalist Stig Abell. Hij is literair journalist en een echte thrillerliefhebber. Hij werkte als redacteur bij een literair programma van The Times en presenteert nog altijd de ontbijtshow op Times Radio. Hij woont in Londen met zijn vrouw, drie kinderen en twee eigenzinnige katten.

Dodelijke afloop is een redelijk spannende thriller die zich afspeelt op het idyllische Engelse platteland. Hoofdpersoon is Jake Jackson, een voormalig rechercheur die een erfenis van zijn oom ontvangt, de statige boerderij Little Sky in het dorpje Caelum Parvum. Hij besluit zijn baan bij de Londense politie op te zeggen, zijn vrouw te verlaten en in Little Sky een nieuw en rustig leven te beginnen. De gewenste rust wordt echter verstoord wanneer tijdens een een traditionele, jaarlijkse speurtocht naar een verborgen relikwie, de botten van een jonge vrouw worden ontdekt

Als blijkt dat het om een moord gaat komen Jake's detective-instincten naar boven en begint hij een onderzoek. Hij ontdekt al snel dat het landelijke dorpje niet zo idyllisch is als het lijkt, en dat er onder de oppervlakte duistere geheimen verborgen zijn. Jake moet samenwerken met de plaatselijke dierenarts, Livia, om de waarheid te onthullen en de moordenaar voor de rechter te brengen.

Dodelijk afloop is een goed geschreven boek. De stijl is sfeervol, beschrijvend en verfrissend. De dialogen zijn heel natuurlijk zonder veel onnodige franje. De personages worden goed beschreven. Jake en Livia zijn complexe maar heel sympathieke hoofdrolspelers van wie je je een goede voorstelling kunt maken. De beschrijving van Little Sky, Caelum Parvum en het Engelse platteland in de regio waar het verhaal zich afspeelt, is beeldend, bijna magisch.

De eerste hoofdstukken lijken tot doel te hebben de lezer kennis te laten maken met de personages, de nodige achtergrondinformatie te verstrekken en een idee te geven van de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Dit gedeelte van het boek leest heel erg aangenaam maar is wat lang uitgesponnen waardoor het echte misdaadverhaal pas laat op gang komt. Dodelijke afloop is meer een misdaadroman dan een thriller. De plot is origineel en kundig uitgewerkt. De ontknoping is onvoorspelbaar en vooral boeiend maar spanning in de zin dat je op het puntje van je stoel zit, ontbreekt.

Als je op zoek bent naar een goed geschreven, originele en boeiende misdaadroman is Dodelijke afloop een goede keuze.

Meer recensies van Joop Liefaard

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur