Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een pijnlijk actuele roman

Joop Rose 08 januari 2016

Brallende meutes, stenen door ruiten, ophitserij door de politiek leider, intimidatie, geweld, wegkomen met overtredingen van de wet en abject nationalisme, nee het gaat hier niet over het huidige Nederland maar over de opkomst van het nationaalsocialisme in Duitsland in de jaren dertig. Al deze elementen maken duidelijk dat De erven Opperman nog steeds weinig aan actualiteit heef ingeboet.

Auteur Lion Feuchtwanger (1884-1958) schreef De erven Oppermann in de beginjaren van het nationaalsocialisme, het werd gepubliceerd in 1933. Met zijn vorige roman Succes (1930) had hij de nationaalsocialisten al tegen zich ingenomen en toen Hitler in 1933 de macht greep bleek Feuchtwanger op een lijst met ongewenste personen te staan. Hij was op dat moment in de Verenigde Staten voor een tournee en besloot niet naar Duitsland terug te keren.

De erven Oppermann bestaat uit drie delen. Het eerste deel ‘Verleden’ begint met een uitspraak van Goethe: "De mensen koesteren vrees voor het verstand, waren zij wijs, dan zouden zij de domheid vrezen." Dit is een belangrijk thema in het boek. En met dit thema behoudt het zijn actualiteit: "Het is juist de kracht van deze partij dat zij het verstand afwijst en inspeelt op de gevoelens...Hun leider moet je niet onderschatten." De domheid van de massa is de doorslaggevende factor in de politiek geworden.

Het verhaal komt langzaam op gang met een trage introductie van de familieleden Oppermann en hun omgeving, waarvan de broers Gustav en Martin hun geld verdienen in de meubelhandel. Gustav is de oudste en regeert op afstand, de dagelijkse leiding van het meubelbedrijf is in handen van broer Martin. Een derde broer, Edgar, is een succesvol arts die werkt aan een nieuwe behandelmethode tegen kanker. Net zo subtiel als de introductie van de hoofdrolspelers wordt het dagelijkse leven stapje voor stapje vergiftigd door het handelen van de nationaalsocialisten. Het biedt de joden en andere slachtoffers de mogelijkheid het te nuanceren, het tegen beter weten in toch niet te serieus te nemen.

Zelfs aan het begin van het tweede en sterkste deel van het boek, ‘Heden’, waarin Hitler de macht heeft gegrepen, steekt de familie nog de kop in het zand. Het is dan ook niet het verstand maar relatief kleine praktische zaken die de ogen van de hoofdrolspelers openen. De tijd van ontkenning is voorbij. Eindelijk ziet men in dat de beschaving wordt bedreigd door een stel barbaren. Bladzij na bladzij, steeds zijn er signalen en incidenten die de toenemende invloed van de nazi’s op elk terrein in de maatschappij laten voelen. De Oppermanns proberen te redden wat er nog te redden valt.

De titel van het derde deel, ‘Hoe het verder ging’, verraadt eigenlijk al dat dit niet het sterkste onderdeel is. Gustav zoekt vanuit het buitenland een nieuw levensdoel en vindt die in de rol van waarnemer: "Slechts die waarneemt heeft geweten." Gustav kijkt uit naar feiten, registreert en documenteert die voor het nageslacht. De opeenstapeling van gebeurtenissen is een beetje te veel en een breuk met de rustige opbouw van de eerste twee delen.

Feuchtwanger heeft De erven Oppermann met een vooruitziende blik geschreven en waarschuwt nadrukkelijk om niet weg te kijken van het kwade. Een waarschuwing die actueel blijft in deze tijd van opnieuw opkomend nationalisme in delen van Europa.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joop Rose

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur