Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Anders: een worsteling

Joop Rose 27 juni 2016

"Hadden wij maar de gave om verdriet en wrok te bezingen, vertwijfeling en volgehouden hoop, het vooruitzicht op bitterheid en het onmogelijke opgeven van verloren liefde, te midden van wereldrampen en de ongenadige vooruitgang, van de tijd of van de mens; dan zouden wij zeggen..."

Het is een prachtig citaat uit een boek van Antonio Delfini dat door de hoofdpersoon van Gescheiden kamers, de schrijver Leo, wordt gelezen maar direct bot wordt afgekapt door de platte gedachte van Leo dat hij ook ditmaal vroeg in de avond naar bed is gegaan. Alsof de schoonheid van de gelezen woorden niet is toegestaan.

Iets overeenkomstigs gebeurt ook in het begin van het boek wanneer Leo, na een eerste spetterende vrijpartij met de net veroverde jonge Thomas, zich realiseert dat de zin ligt in Thomas lichaam, "in het genot om eindelijk te worden opgenomen in de wereld van een ander." In de volgende alinea staat Leo in een ziekenhuis aan het sterfbed van de door Aids uitgemergelde Thomas. Het mag niet zijn.

Gescheiden kamers gaat vooral over de schrijver Leo en zijn worsteling met zijn ‘anders-zijn’. En dan niet specifiek in zijn homo zijn, maar in zijn totaliteit, in zijn gevoel , in de liefde, in zijn hele wezen. Het universele thema liefde wordt gesitueerd in het decor van de tachtiger jaren. Deze gedateerdheid roept nu nog een glimlach van herinnering op bij de vilthoed van regisseur Rainer Werner Fassbinder (wie kent hem nog?), roken in het vliegtuig en cadeau gekregen muziekcassettes met speciaal geselecteerde liedjes, maar zal in de loop van de tijd steeds meer aan waarde verliezen.

Terug in Milaan na Thomas' dood lukt het schrijven in eerste instantie niet, Leo weet niet door te dringen tot de kern van zijn ongeluksgevoel en verdriet. Maar schrijven blijft wel de natuurlijke manier om zijn anders-zijn te uiten. In Leo’s zoektocht naar zijn anders-zijn springt hij van locatie naar locatie en voor -en achteruit in de tijd. Dat vraagt wat alertheid, maar lastiger is het om oprechte interesse vast te houden voor Leo’s zelfonderzoek, om met hem naar de bodem van zijn gevoelens te gaan.

Leo analyseert zichzelf tot op het bot in zijn leven voor, tijdens en na zijn relatie met Thomas. Vaak gebeurt dat in prachtige zinnen met fraaie beelden maar soms ook met een overdaad aan details. Zoals wanneer hij rondloopt in zijn geboortestad en hij bijna een halve pagina besteedt aan een opsomming van iedereen die hem kent, zijn vaders vrienden, zijn moeders vriendinnen, de leraar, de apotheker enzovoort enzovoort; of nog erger wanneer hij achterelkaar meer dan zestig etenswaren benoemt die op het dek van de veerboot uit de puntzakjes van de jeugd komen.

Leo realiseert zich dat hij altijd met distantie zal opereren, observeren en schrijven. Het wordt zijn lot: waken en vertellen. Uiteindelijk weet hij dat hij er weer voor openstaat om te leven, om zich direct hierna bewust te zijn van een afwijkende steek in zijn borst, ademhaling of onderbuik, die op termijn zal komen. Dan zal ook voor hem, met dank aan de almachtige God, het moment daar zijn om afscheid te nemen.

Gescheiden kamers boeit door de prachtige taal, de tegenstellingen, de dood en het leven, maar verliest aan kracht door de te gedetailleerde zelfanalyse en beschrijvingen.

Pier Vittorio Tondelli (1955-1991) was een Italiaans auteur van een bescheiden maar veel geprezen oeuvre. Gescheiden kamers werd oorspronkelijk aan het eind van de tachtiger jaren uitgebracht. Tondelli overleed aan het begin van de negentiger jaren op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van Aids.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joop Rose

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur