Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De ruige entourage van Vernon

Joop Rose 03 mei 2016

Al vanaf haar eerste roman Baise-moi  (‘Neuk me’), in Nederland uitgegeven onder de gekuiste titel Genaaid, is duidelijk dat Virginie Despentes (1969) expliciet taalgebruik en extreem geweld niet schuwt. Ze noemt de dingen bij naam en maakt de werkelijkheid niet mooier dan die is. Ook de door haar zelf gemaakte verfilming van dit boek over twee gewelddadige vrouwen liet weinig aan de verbeelding over; het werd een schandaalfilm die in Frankrijk in meerdere bioscopen werd geweerd. Bizar omdat films waarin mannen even gewelddadig zijn weinig problemen opleveren.

Ook in Het leven van Vernon zijn de mannen geen helden. Vernon Subutex verliest zijn platenzaak en inkomen en daardoor ook de meisjes die in de muziekscene rondfladderen. Als hij dan ook nog uit de bijstand wordt gegooid, wordt een begin gemaakt met zijn neergang. Zijn vrienden komen niet meer vanzelfsprekend bij hem langs in de platenzaak en afspraken moeten gepland worden. Pas "toen de eenzaamheid hem levend had ingemetseld" realiseert Vernon zich dat zijn vriendenkring uiteen is gevallen. Sommige vrienden zijn zelfs al overleden. Hij wordt uit zijn huis gezet en moet op zoek naar onderdak en eten.

In Het leven van Vernon wordt vooral de omgeving van Vernon nauwkeurig beschreven, de muziekscene met feestjes, alcohol, drugs en seks, zaken die je op den duur niet meer tot je nam "voor het genot maar om het gemis te verzachten." Despentes kent deze wereld van dichtbij, ze werkte eerder onder meer als prostituee, pornorecensente en muziekjournaliste. In de verhalen passeert een bonte stoet personen de revue, waarbij een verbindende rol is weggelegd voor de overleden muzikant Alex Bleach, die graag wrede onzin zong: ".. en als ik me in je armen vlij is dat omdat een andere vrouw niets wou weten van mij."

Niet alle personen zijn even boeiend en sommige beschrijvingen stoppen wat abrupt waarna weer een volgend personage wordt opgevoerd. Despentes schrijft vol vaart en soms extreem gehaast waarbij je het gevoel krijgt zelf van de speed te hebben gesnoept. Daarbij moet je oppassen niet over de subtiele teksten die in de woordenmassa zitten verweven heen te lezen. Despantes heeft geen hoge dunk van haar personages: "Alle mannen liegen" en een van de vrouwen streeft er naar met de meeste vaste relaties van haar vriendinnen naar bed te gaan, vooral als ze samen gelukkig lijken, het "geneest je van alle jaloezie, die het geluk van anderen opwekt." Feministes moeten het ook ontgelden: "brave moeders die hun kut alleen maar voelen als ze baren." De linkse kliek, de skinheads, niemand hoeft op veel respect te rekenen.

Langzaam maar zeker zakt Vernon in deze wereld verder af waarbij hij het jammer vindt dat "de verloedering niet dodelijk was." Hij belandt op straat waar hij wordt opgevangen door een van de krachtigste personages van het boek, een vrouw die er trots op is geen onderdak te hebben en die weet hoe je in deze wereld overleven kunt. Ook nadat ze door Skinheads in elkaar geslagen zijn en voor Vernon "het uiteindelijk is gebeurd: de leegte heeft hem opgeslokt."

Virginie Despentes overtuigt in Het leven van Vernon door de rake beschrijvingen van een subcultuur in de Parijse muziekwereld, waarbij je onmogelijk weg kunt kijken. Ondanks de vele personages houdt Despentes het tempo er in en laat het verhaal ook nog eens uitmonden in een grootse finale.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joop Rose

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur