Een geweldig debuut! Dikke aanrader!
Ik kan het niet simpeler zeggen: “mensen, lees dit boek!”. Ik wilde dit boek niet wegleggen en heb het letterlijk in twee avonden uitgelezen. Dat komt uiteraard door het verhaal, maar zeker ook door de schrijfstijl. Porter weet met korte hoofdstukken, veelvuldige dialogen tussen personages en korte zinnen het tempo in het boek bijzonder hoog te houden. Een zeer integrerend verhaal, waarvan je gewoon wilt weten hoe het eindigt. De eerste indruk nadat ik het gelezen had, was simpelweg niets anders dan: “WOW, wat een boek!”
De Erfgenamen vertelt het verhaal van 4 Joodse kinderen(Elias, Ezra, Salo en Samuel) welke zijn ondergebracht op een bijzonder onderduikadres, namelijk vlakbij de Obersalzberg in Berchtesgaden - de kern waar de nazi-top, inclusief Adolf Hitler, kunnen verblijven in hun zomerhuizen. Het verhaal wordt vanuit Ezra Walsh verteld en kent 2 delen: één in Duitsland in periode ’45/’46 en één in New Work in periode ’59/’60. In de eerste periode komt duidelijk naar voren hoe de kinderen samen een bond vormen en elkaar vertrouwen als familie, ze voelen zich veilig bij Frau Beer - maar waneer Frau Wolff arriveert neemt de onrust toe. Deel 1 eindigt na een rigoureus besluit van de kinderen. Deel 2 neemt je mee naar New York en laat zien hoe Ezra Walsh als net afgestudeerde probeert aan een baan te komen, iets wat uiteindelijk lukt en ze zich vervolgens ontwikkelt tot een van de belangrijkste adviseurs van John (Jack) F. Kennedy. Haar politieke achtergrond, haar kennis en haar kunde welke ze toonde in de debatten op de universiteit zijn opgevallen en nu worden haar kwaliteiten erkend.
Wat Porter ontzettend goed voor elkaar heeft is hoe de verhalen in de twee delen in elkaar verweven zijn en hoe bijzonder doordacht de personages en verhaallijn zijn. Ik moet mij tegenhouden om er in deze recensie niets meer van het verhaal te schrijven, maar kan dit simpelweg niet doen zonder gigantische spoilers te moeten plaatsen en zodoende laat ik dit achterwege. Erg knap vind ik hoe het boek de verhaallijn van JFK wegzet en qua aandacht beperkt houdt t.o.v. de verhaallijn van de kinderen. Dit boek wil je lezen, je wilt weten hoe het afloopt.
Een boek vol politieke spelletjes, macht, connecties, geldschieters, plottwists en vooral de oorzaak van het ontstaan van het verhaal - de hoe, wat en waarom zijn geweldig uitgedacht. Voor mij was dit één van de beste boeken welke ik in de afgelopen jaren he gelezen. Ik kijk uit naar het volgende boek van A.C. Porter. Dikke aanrader!