Een écht boek - sterk en inspirerend debuut
Soms heb je een boek welke je o.b.v. je eigen interesses en leesvoorkeuren direct aanspreekt. Ik had dit persoonlijk met Hildur. De combinatie van een Scandinavische thriller, de focus op natuur, omgeving en moordzaken, het begin van een serie en een triplerende flaptekst hadden mij gelijk te pakken. Ik heb er geen spijt van gehad.
Satu Rämö verhuisde zelf als uitwisselingsstudent van Finland naar IJsland en woont zelf in een klein stadje, Ísafjörður, en brengt dit terug in haar debuut. Satu neemt je mee naar de Westfjorden van IJsland met een erg klein politiekorps in dit kleine stadje. De personages, de plaatsen, de natuur - veel zaken zijn dicht bij huis gehouden.
Hildur, zoals de titel van het boek, wordt neergezet als een echte politierecheur, welke helemaal op haar plek zit en haar ontsnapping en ontspanning kan vinden met sport en natuur. Jakob, de uitwisselingsstudent uit Finland, vind ik de verassing in het boek en is ook gelijk een match in het kleine politiekorps. Zijn privéleven is erg negatief interessant vanwege een vechtscheiding, maar hoe hij dit gelijk durf in te zetten in mijn werk en zich zo kwetsbaar en open durft op te stellen geeft de sfeer in het boek aan, net zoals het gegeven dat hij openlijk truien breit als “afleiding”.
Ik vind dit persoonlijk een écht boek i.p.v. een verhaal wat wordt verteld, de term “Literaire thriller” is zeer passend. Je wordt direct in een setting getrokken en de beelden vormen zich in je hoofd - de natuur, de bergen, de fjorden, de zee, de kleine steden, het iedereen kent iedereen gevoel - het wordt met respect en met kennis geschreven. De karakters van de hoofdpersonen worden langzaam opgebouwd in zowel hun werk- als privéleven, al is vanaf het begin wel gelijk duidelijk dat diverse verhaallijnen in ontwikkeling worden gezet - wat begint met de verdwijning van 2 zusjes.
Aan niks heb ik gemerkt dat dit een debuut is, voor mij druipt de kwaliteit er van af. Ik vind het noemenswaardig hoe de verschillende verhaallijnen, diverse vermoorde personages en het moraal / verhaal erachter samenkomen. Ik kan mij voorstellen waarom hiervan gelijk de TV/film-rechten zijn verkocht. Op naar deel 2 en deel 3, want ondanks dat veel vragen beantwoordt zijn, zijn er ook veel scenarios die nog verder uitgewerkt kunnen worden.