Een boek wat binnenkomt en blijft hangen

Troyee 14 juni 2024
Als één van de gelukkige winnaars van de Hebban “een boek voor een recensie” actie, mocht ik dit boek lezen en recenseren. Mijn favoriete genre zijn Scandinavische thrillers, maar ondanks dit gegeven had ik niet eerder iets van deze schrijver gelezen, iets waar na dit boek zeker verandering in komt! Het boek is het 4e deel in een serie, maar hier merkte ik niets van - de personages worden allemaal geïntroduceerd en ik heb geen specifieke verwijzingen naar mogelijke eerdere delen opgemerkt; voor mij kan dit boek prima door als stand-alone.

“Wie Zwijgt Stemt Toe” vertelt het verhaal van de moord van Amanda vanuit periodes voor en na de moord en vanuit twee families. De ene familie (Kekkonen) presenteert zich als het “luxe, sociale, nette gezin terwijl de andere familie (Palevski) overkomt als het probleemgezin waar criminaliteit het eerste (voor)oordeel is. Het boek smelt deze families samen als Amanda (Kekkonen) een relatie krijgt met Niko (Palevski).

Edvardsson schrijft snelle hoofdstukken, zonder overbodig moeilijk taalgebruik en schakelt snel in de situaties binnen de verhaallijn. Het boek komt voor mij persoonlijk binnen - als vader van een 7 jarige zoon kreeg ik een inkijk in de impact van het leven van een in het gezin, de keuzes die je maakt m.b.t. opvoeding en de onbeschrijfelijke band tussen familie. Hoe goed ken je als je ouder jouw kinderen, hoe voed je het best op, wat pak je aan en wat laat je los en hoe kom je over op je kinderen? Wat maak je mee? Wat vertel je en waar zwijg je over? Edvardsson kaart dit alles zeer mooi aan en zet de personages (voornamelijk Amanda en Isabella) ontzettend sterk neer. Naarmate je verder leest, hoe verder je meegenomen wordt en hoe vaker je denkt “oh die kan het ook wel gedaan hebben!” of “oh, ze kan ook zelfmoord hebben gepleegd”. De ingrediënten voor een klassiek verhaal zijn aanwezig, maar de rol en aanwezigheid van de politie en rechercheurs is minimaal - het verhaal wordt echt vanuit de families verteld. De binding die je krijgt met de personages is voor mij de doorslag voor het geven van de maximale beoordeling, iets wat ik niet snel doe.

Zijn er dan geen zaken die voor mij persoonlijk beter hadden gekund? Zeker! In het begin komen er erg veel personages op je af, naast de twee families ook nog diverse vrienden van de vaders van het gezin en vriendjes van de dochters van Jari & Maria (Kekkonen). Door de korte hoofdstukken en snelle verhaallijn kan dit lastig zijn om alles te verwerken. Daarnaast zijn de hoofdstukken niet genummerd, er wordt alleen geschakeld tussen de periodes - maar binnen deze periodes schakel je ook nog tussen de families. Dit alles is echter zo kleinschalig en niet extreem storend dat dit boek de volledige vijf sterren verdiend.

Conclusie? Een meer dan aangename kennismaking met Mattias Edvardsson, wat zeker naar meer smaakt!

Meer recensies van Troyee