Waardevol en verhelderend
Als leerkracht in het basisonderwijs heb ik meermaals een hoogbegaafd kind in mijn klas gehad. Het valt mij op hoe verschillend hoogbegaafdheid zich kan uiten en ik moet toegeven dat er ook hoogbegaafde kinderen tussen zaten waarvan ik nooit had vermoed dat hoogbegaafdheid een rol speelde.
Wat dit boek bijzonder maakt, is de persoonlijke insteek en het feit dat de schooltijd (en de invloed daarvan) in ieder verhaal expliciet aan bod komt. Sommigen hebben een grondige hekel aan school gekregen, terwijl anderen met warme gevoelens terugkijken op leerkrachten die blijvende impact hebben gemaakt in hun leven. Niet alleen kinderen, maar ook hoogbegaafde volwassenen kijken terug op hun schooltijd.
Dit zette me aan het denken: hoe kunnen wij als leerkrachten een fundament leggen waarvan deze leerlingen ook op latere leeftijd nog profiteren?
Het boek maakt helder dat hoogbegaafdheid veel meer is dan alleen een hoog IQ. Daarnaast komen thema’s als hoogsensitiviteit, hoogbegaafde meisjes, de combinatie met bijvoorbeeld dyslexie/dhd/autisme en thuiszitters aan bod. Dit zijn onderwerpen die in het onderwijs vaak onderbelicht blijven, maar die wel essentieel zijn voor de begeleiding van hoogbegaafde leerlingen.
Wat ik vooral waardeer, is dat het boek toegankelijk en prettig leesbaar is. De praktijkvoorbeelden maken de theorie levendig en herkenbaar. Ik zou dit boek aanraden aan iedere leerkracht die hoogbegaafde leerlingen beter wil begrijpen, niet alleen binnen het klaslokaal, maar ook met het oog op hun verdere leven.