Spannend en leerzaam
Een boek krijgt van mij een hoge waardering als ik iets geleerd heb of als ik de wereld op een andere manier bekijk na het lezen van dat boek. Een thriller lees ik op zijn tijd graag maar die kan nog zo spannend zijn, meestal geef ik niet meer dan een gemiddelde waardering. In een thriller is er niet zo veel te leren en over het algemeen krijg je geen levenswijdheden voorgeschoteld.
Dit boek is anders.
En of het nou echt een volbloed thriller is, dat laat ik in het midden. Geef toe: op sommige momenten is het verhaal toch best heel spannend.
Maar de uitersten in dit boek, die vind ik echt fascinerend.
Het lopen van een voettocht maakt een ander mens van je. Je komt dichter bij de natuur en bij jezelf, het kan de zin van het bestaan in een helder en bijzonder perspectief zetten. In schril contrast en diametraal tegengesteld aan de uitwerking van een oorlog en hoe dat een mens kan veranderen. Veranderen in een monster. Over die uitersten zijn boekenvol geschreven maar juist de combi vind ik knap gevonden (of per ongeluk raak geschoten, dat kan natuurlijk ook).
Op beide onderwerpen is veel onderzoek gedaan door de schrijfster en dat betaalt zich uiteindelijk uit. Vooral over het uiteenvallen van Joegoslavië en de daaropvolgende Balkan-oorlog ben ik een stuk wijzer geworden. En hoe dun ons laagje beschaving uiteindelijk maar is. Naar een ander wijzen is makkelijk maar kijk eerst eens in de spiegel. Wat zou jij doen als …
Een aanrader: spannend en je wordt er wijzer van.
Dit boek is anders.
Maar de uitersten in dit boek, die vind ik echt fascinerend.
Een aanrader: spannend en je wordt er wijzer van.