Van onrecht naar heldenmoed

Jos Kunze 19 december 2024
Dit boek zou ik zeker nog een keer lezen. Het is vermakelijk maar vaak ook ontroerend. Een soort Robin Hood saga met (nog meer) oog voor sociale rechtvaardigheid reikend tot een homerische grootheid. Iedereen is voortdurend verontwaardigd over al het onrecht dat Memed wordt aangedaan en men raakt maar niet uitgesproken over zijn ongewone heldenmoed terwijl hij vecht om boven dat onrecht uit te stijgen.
Blijkbaar is dit onderdeel van een serie van 4 boeken die allemaal in of rondom Cukurova spelen. De avonturen van Memed zijn echter zo universeel dat dit boek echt tot de wereldklassiekers behoort.

Op prachtige wijze beschrijft Kemal de schoonheid en tegelijk de wreedheid van het Anatolische Taurusgebergte. De boeren die hun ellendige grond proberen te ploegen, grond omgeven door schitterende granaatappelbomen. Je voelt het, je proeft het.

Memed komt in opstand tegen het feodale systeem van landeigenaar Abdi Aga en maakt zichzelf daarmee tot zijn doelwit. Armoede, honger, droogte en de uitbuiting door Aga dragen er allemaal toe bij dat Memed een bandiet in de bergen wordt. En zo wordt hij dus een soort Robin Hood, een legende in zijn eigen tijd die op een gegeven moment zelf het land van Aga gaat herverdelen onder de arme boeren. Geen wonder dat ze van hem houden.
Een geweldig verhaal geschreven in een meesterlijke stijl.

Meer recensies van Jos Kunze