To Hype or not to Hype

Jos Kunze 13 september 2023
Een boek waar ik aan begin, zal ik altijd uitlezen. Een DNF komt in mijn woordenboek niet voor.
Maar, tjonge … wat scheelde dat weinig!
Ik las door omdat ik dacht dat het toch een keer beter moest worden: zoveel lezers op BookTok en BookTwitter die dit een fantastisch boek vinden, het mooiste wat ze ooit gelezen hebben.
Ik heb net flink wat van die laaiend enthousiaste recensies gelezen maar niemand kan echt goed uitleggen waarom dit verhaal dan zo goed is. Wat ik in die recensies wel vaak lees: ‘ja, het is wel een beetje langdradig en de karakters zijn wel een beetje vlak’. Een beetje?! Pffff.
Ik heb toch echt minimaal een plot nodig om me verder te helpen of goed omschreven karakters om me aan te hechten. Noppes.

En dan vraag ik me echt af: hoe krijg je het voor elkaar om zo’n goed idee op zo’n immens saaie manier uit te werken. De basis is namelijk briljant: de Alexandrian Society is een geheim genootschap bestaande uit de beste magische academici ter wereld. Zij beheren de verloren gewaande kennis van de grootste beschaving uit de oudheid. Elk decennium worden 6 van de meest getalenteerde magiërs geselecteerd, waarvan er uiteindelijk 5 in aanmerking komen voor inwijding in het genootschap. Die uitverkorenen wacht een leven vol kennis, rijkdom, macht en prestige. Klinkt dit goed of niet?! Nou, ik zat er klaar voor.

Vervolgens wordt de magie gekoppeld aan academische kennis zoals de relativiteitstheorie, de kwantummechanica en het multiversum. Nou: dan heb je mijn aandacht helemaal hoor! Ik vind het altijd mooi als je vanuit die ingewikkelde natuurkundige wetten gaat geloven dat de beschreven magie helemaal nog niet zo ver gezocht is.
Echt superjammer dat dit alleen maar oppervlakkig wordt aangestipt. Hier zit zo veel meer potentie in.
Idem voor morele dillema’s zoals het ‘trolleyprobleem’: een op hol geslagen trolley dreigt 5 mensen te overrijden die daardoor sterven maar jij kunt die 5 mensen redden door een wissel om te zetten. Echter op dat andere baanvak staat 1 persoon en die zal daardoor om het leven komen. Wat doe je? Dit dilemma wordt meerdere keren benoemd, maar niet verder uitgewerkt. Gemiste kans.

Kan ik nog iets positiefs bedenken?
De zinsbouw en woordenschat vind ik uitstekend.
En de kaft van het boek, die vind ik erg mooi.
Maar u zult begrijpen: de serie stopt voor mij bij dit eerste deel.

Meer recensies van Jos Kunze