Kinderboekenweek = prentenboek
Dit boek is het tweede boek in de Frieda reeks, maar ik denk dat er naast de hoofdpersoon geen andere overeenkomst is. En dat het daardoor ook niet erg is als je deel 1, net als ik, niet hebt gelezen. Wat meteen al opvalt, zijn de geweldige illustraties. Ook over de cover is zo goed nagedacht, doordat er een soort spiegel op de voorkant zit. Mijn kinderen en ik waren al direct benieuwd naar de betekenis hiervan.
Ook al is het een kinderboek, het boek bevat wel een heel belangrijk thema: Je dromen kunnen uitkomen, zolang je maar in jezelf blijft geloven. Frieda ervaart dit in het verhaal doordat ze in de spiegel (de hint van de voorkant) een hele geschiedenis tot leven ziet komen terwijl ze een rondleiding krijgt door een oud kasteel. Door haar verbeeldingskracht en haar rotsvaste vertrouwen dat het goed is wat ze doet, droomt ze weg naar hoe het leven in het kasteel moet zijn geweest in vroegere tijden.
Ik vind dat Rosalie dit thema super goed heeft weergegeven in het verhaal. Je moet altijd blijven dromen! En nadat ik dit als volwassene heb gelezen, vraag ik mezelf echt af wanneer we als persoon zijn gestopt dromen dat alles mogelijk is. Eigenlijk moeten we deze kinderlijke eigenschap ‘terugkrijgen’ zodat niemand onzeker hoeft te zijn over zichzelf.
Geweldig boek, dat na het voorlezen direct ingepikt is door mijn jongste dochter, die hem inmiddels ook al weer een aantal keer heeft gelezen.