Een echte Anya Niewierra
De Nomade is weer een echte Anya Niewierra, maar hoe omschrijf je een echte Anya? Wat is dat dan: het is een spannend boek met heftige gebeurtenissen voor de personages, waar een heleboel research achter zit en dat bijna blijkt uit iedere zin. Meerdere verhalen bij elkaar die samen een geheel vormen.
Ook in De Nomade moesten de problematiek en gebeurtenissen in voormalig Oost Pruisen kloppen met de werkelijk om een realistisch beeld te schetsen. De gevoelens en gedachten van de personages moeten oprecht en echt zijn. Daar is Anya Nieuwierra dubbel en dwars in geslaagd.
De Nomade speelt zich op je netvlies af, je loopt als het ware naast Olga Liebke, documentairemaakster en neemt alles waar. Een zeer boeiende en intrigerend verhaal dat een totaal onbekend gebied een beeld geeft dat je nog wel even bij blijft.
Op het journaal of in het nieuws komen de landen Litouwen, Wit-Rusland en Rusland en hun grensgebieden wel voorbij, maar in De Nomade is het veel intenser door de persoonlijke noten die worden toegevoegd in de vorm van personages.
Voeg daarbij de persoonlijke noot van Olga toe en je leeft intens mee en wordt volledig in het boek gezogen. Let op! Het is zeker geen pageturner, waarin je steeds sneller gaat lezen, want je moet op de kleinste details letten om De Nomade tot je te nemen.
Het was een waar genot om het boek te lezen. Het is zo`n compleet verhaal op vele fronten. Niet met een ander boek te vergelijken. Gewoon een echte Anya Niewierra. Uniek in vorm door de research, de personages en de persoonlijke touch in de vorm van de vader van Olga die aan alzheimer lijdt.
Absoluut vijf dikke sterren! Ik ga het boek zeker nog een keer lezen en dat doe ik niet vaak.