Sterke setting en bijbehorende spanning
Machteld van Zalingen schreef met ‘Het genootschap’ haar derde thriller. Eerder schreef ze al ‘Bloedlijn’ en ‘Wraakzusters’. Deze twee eerdere thrillers ga ik zeker nog lezen.
In ‘Het genootschap’ maak je kennis met Ira, onderzoeksjournaliste. Jaren eerdere verloor ze haar ouders en oudere broer Simon bij een brand in hun boerderij. Ira heeft heel sterk het gevoel, na zorgvuldig onderzoek, dat haar broer nog leeft en lid is van Het Noorse genootschap, want haar moeder blijkt lid te zijn geweest van het zeer gesloten genootschap. Ze besluit te gaan infiltreren.
Als je Ira zou moeten omschrijven in drie woorden, dan zou dat nieuwsgierig, ongeduldig en impulsief zijn. Gedreven door haar innerlijke drijfveren, zijn haar acties volkomen begrijpelijk, Ze heeft ze lieve pleegouders en vrienden, maar ze mist echte familie. Die drijfveer is zo groot en ze volgt haar gevoel en denkt er niet teveel over na en dat zorgt voor spannende situaties, die het boek lekker spannend maken.
Machteld van Zalingen weet de setting en omstandigheden van het Noors genootschap zeer geloofwaardig neer te zetten. De afsluiting van de rest van de wereld, de aparte regels voor de leden van het genootschap zoals mannen en vrouwen apart dragen bij aan de setting en geloofwaardigheid. Ik zou haast willen zeggen, helaas geloofwaardig....De onderdrukking van de eigen mening en alles geloven en doen wat de leiders aangeven, is in deze moderne tijd nog steeds een feit in bepaalde organisaties of geloofsovertuigingen.
Er zitten veel spannende momenten in ‘Het genootschap’, zodra Ira zich in Noorwegen meldt en kennismaakt met een aantal leden. De spanningsboog staat continu gespannen met duidelijke pieken als Ira uitdagende acties maakt en je haar wel iets meer zorgvuldigheid zou willen toeschreeuwen.
De toevoeging van de gezichtspunten van een aantal cruciale leden van het genootschap draagt bij aan de beeldvorming, dit is een sterk pluspunt van ‘Het genootschap’. Als lezer weet je meer als Ira en dat bouwt de spanning alleen maar op.
‘Het genootschap’ blijft van het begin tot het einde boeien, zeker ook omdat je je als lezer kan identificeren met de gevoelens en drijfveren van Ira. De personages zijn sterk neergezet en laten je in alle spanning meeleven met Ira, maar zeker ook een aantal anderen.
Ik geef ‘Het genootschap’ vier sterren.
Bedankt Machteld dat de @ladiesofcrime vertrouwde om jouw boek te bespreken. Ik heb veel plezier je derde thriller gelezen. @crimecompagnie bedankt voor het beschikbaar stellen van leesexemplaren
#hetgenootschap @machteldvanzalingen @crimecompagnie
Ik geef ‘Het genootschap’ vier sterren.
#hetgenootschap @machteldvanzalingen @crimecompagnie