"One to watch" voor de fans van Gaiman en King
Wanneer Cassie in bezit komt van een magisch boek, waarbij elke deur iedere deur wordt, verandert haar hele leven. Zij en haar vriendin Izzy zijn namelijk niet de enige waarde in het boek zien. Het boek blijkt nog veel meer mogelijkheden te hebben dan een wereldreis vanuit je appartement en niet alle mogelijkheden zijn ongevaarlijk.
Het boek ontvouwt zich als een complex intrige waar meerdere spelers bij betrokken zijn die we volgen over verschillende continenten en, ja, verschillende tijden. Dat klinkt gevaarlijk! Een boek waarbij je niet alleen wisselt van perspectief maar ook te maken krijgt met tijdreizen is een lastig concept om goed te krijgen, maar Gareth Brown doet dit zeer treffend.
In zijn debuut(!) roman laat Brown zien meester te zijn in balans brengen in zijn verhaal. Het tijdreis concept is uniek sterk en ook hierin laat hij terughoudendheid zien in complexiteit. Hoewel je in het begin van het boek met veel vragen achterblijft, waakt Brown ervoor niet té complexe tijdslijnen te weven waardoor je als lezer het spoor bijster zou raken.
Hetzelfde geldt voor de relatief grote club hoofdpersonages. Het boek is plot gedreven en verliest die focus niet. De personages zijn levendig en sprekend, maar niet overdadig complex en uitbundig uitgewerkt dat het verwarrend werkt of het verhaal vertraagt.
Als we de schrijver íéts zouden willen meegeven, dan is het de opbouw. Het begin leest een beetje onzeker en de uiteindelijke opbouw naar een apotheose krijgt niet de versnelling met dramatische climax die het verdient. Toch verliest het boek nergens de spanning of geloofwaardigheid.
Ben je een lezer die niet van plot-gedreven boeken houdt en zoekt naar innerlijke strijd en dramatiek? Laat dit boek misschien dan maar staan.
Voor de fans van auteurs als Stephen King en Neil Gaiman is Gareth Brown de nieuwe “one to watch”.