Igor, beer in nood

Judith (juf-judith) 03 februari 2025
Igor woont samen met zijn moeder en broertje Wadja in het bos. Moeder leert Igor en Wadja hoe ze moeten overleven. Ze leren voedsel te verzamelen, vissen en voor zichzelf zorgen. Dan is er gevaar in het bos. Er is een vreemd dier in het bos en een hard geluid dat klinkt als onweer.

Igor wordt later wakker in een klein hol met allemaal dunne bomen eromheen. Igor krijgt af en toe wat te eten, maar ook een groot raar voorwerp in zijn neus. Ook wordt Igor regelmatig op een warme plaat gezet terwijl er iemand op een trommel slaat. Igor gaat dan als vanzelf dansen. Ook krijgt Igor regelmatig stokslagen en wordt getroost met een ruwe, natte tong. Op een gegeven moment wordt Igor aan een ketting meegenomen en ziet hij allemaal dunne dieren om zich heen. Dan wordt er weer op de trommel geslagen. Dit gaat vele dagen achter elkaar zo door, totdat Igor zijn poot bezeert en niet goed meer kan lopen………

Het boek is een heel bijzonder boek. Rindert Kromhout heeft dit op waarheid gebaseerde verhaal geschreven over dansberen in Oost Europa. Hij heeft hiervoor veel beren bestudeerd. Dit kun je ook merken in het verhaal.

Het boek is geschreven vanuit de ik persoon, Igor. Dit betekent ook dat de omgeving van Igor niet de bekende namen krijgt zoals wij mensen deze kennen en benoemen. Igor ziet mensen als dunne dieren, omschrijft een kooi als een grijs hol met dunne boomstammen en een washand is een ruwe natte tong. Ik ben tijdens het voorlezen dan ook regelmatig gestopt, om aan mijn leerlingen te vragen wat Igor nu eigenlijk meemaakte of bedoelde.

Meer recensies van Judith (juf-judith)