Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Laat je (weer) meeslepen naar Copperhill

judithblogtsolo 27 november 2023
Stel je een winterse dag voor, waarop de sneeuwvlokken in overvloed neerdalen, terwijl jij knus onder een dekentje ligt met een warme kop chocolademelk of thee in je hand. Dat is precies het soort sfeer waarin je jezelf zou willen verliezen in ‘Een huis voor kerst’ van Annemieke Heller. Het neemt je volledig mee in het leven van Sophie en laat je pas aan het einde weer los!

Als Sophie haar leven een rapportcijfer zou moeten geven, zou ze het waarschijnlijk een krappe zes geven. Ze heeft weliswaar een baan die de rekeningen betaalt, een fantastische dochter Else en een stevig vangnet van (schoon)ouders en zussen. Toch loopt niet alles op rolletjes. Haar werk is eerder aan de saaie kant, niet alle collega’s zijn even vriendelijk, en dan is er nog het verlies van haar grote liefde Jesse, wat haar dwingt om grotendeels in haar eentje voor haar vierjarige dochter te zorgen.

Je zou denken dat het leven van Sophie dan ook geen onverwachte wendingen kan gebruiken, maar dan had dit fijne hoofdkarakter nog geen rekening gehouden met haar eigen schoonouders. Als zij namelijk besluiten om hun huis te verkopen, besluiten ze om van een deel van die opbrengsten een schitterend huisje te kopen in Copperhill voor Sophie, de betoverende plek waar Sophies zus Emma vorig jaar tegen alle verwachtingen in de liefde vond. Het is echter niet de bedoeling dat Sophie daar permanent gaat wonen. Haar plan is om het huisje op te knappen en te verhuren om zo wat extra inkomsten te genereren. Maar de grote vraag is of die plannen standhouden wanneer ze langzaam maar zeker wordt omarmd door het dorp en zijn inwoners. En dan met name door de onweerstaanbare barman Oliver.

Een huis voor kerst - Annemieke Heller

De kracht van Annemieke Heller ligt echt in haar schrijfstijl. Met eenvoudige, maar krachtige zinnen trekt ze je het leven van de jonge Sophie in, die sinds het verlies van haar grote liefde alleen staat voor de zorg van haar dochtertje Else. Je gunt haar dan ook een nieuwe start, en wel in de vorm van een prachtig huisje in Copperhill. Want als er ergens een plek is waar je opnieuw kunt beginnen en kunt leren hoe je je hart moet openstellen, is het wel Copperhill. Hier staat gemeenschapszin hoog in het vaandel, vliegen de dieren je om de oren (letterlijk en figuurlijk) en ontvangen de bewoners vreemdelingen met open armen. Dit geldt ook voor Sophie, Else en de rest van de familie.

Ik zou kunnen blijven praten over hoe welkom ik me voelde als lezer in dit dorpje en hoe ik bijna een ticket wilde boeken, maar er is nog zoveel meer dat ik wil delen. Ik zou ‘Een huis voor kerst’ namelijk naast ‘meeslepend’ beschrijven met woorden als ‘kort’, ‘krachtig’, ‘hartverwarmend’ en ook met ‘emotioneel’ en ‘realistisch’. Doordat ik namelijk zo goed op kon gaan in de emoties van ons hoofdpersonage snapte ik ook zo goed haar twijfels over het maken van een nieuwe start en het verdriet dat ze daarmee ook dingen moet achterlaten voor haar gevoel. Je wil in dit boek kruipen om haar te helpen, maar ja, dat gaat natuurlijk niet. Je moet gewoon doorlezen en hopen dat Sophie en de enorm schattige flapuit Else langzaam maar zeker op hun pootjes terechtkomen.

Wat ik verder nog kan zeggen, is dat Annemieke erin is geslaagd om het geheel zeer geloofwaardig te maken. Niets gaat te snel of voelt geforceerd aan; alles is juist heel logisch en mooi uitgewerkt. Voeg daar nog een subtiele maar zeker aanwezige kerstsfeer aan toe, en je hebt bijna het perfecte boek.

Toch is er een kleine kanttekening. Het viel me namelijk op dat er meer diepgang in had kunnen zitten, en dan met name wat betreft het personage Oliver. Ik heb immers niet het idee dat ik hem als lezer echt heb leren kennen. Wie is hij nu werkelijk naast het werk wat hij doet? Hoe ziet zijn liefdesgeschiedenis eruit? En heeft Sophie hem eigenlijk ooit face-to-face vertelt over haar geschiedenis en wat vond hij daarvan? Dat hij een mooi persoon is, is wel af te lezen aan zijn acties. Maar ik denk dat hij als karakter op zich nog meer tot leven had kunnen gewekt. Nu blijft zowel hij als de basis waarop hun aantrekkingskracht rust net wat te vlak. En dat is zonde.

Daarnaast moet de auteur waken voor herhalingen. Op het begin werd bijvoorbeeld wel erg vaak genoemd dat Else ‘met haar tongetje uit haar mond’ ergens mee bezig was. En dit geldt eigenlijk ook voor de aftershave van Oliver. Een paar keer benoemen is leuk en zorgt voor een extra dimensie, maar als het op gaat vallen, kun je je afvragen of het niet al genoeg is geweest.

Conclusie
Dit zijn echter maar een paar kleine kritische nootjes. Verder is ‘Een huis voor kerst’ een heerlijk boek(je) dat ik iedereen zou aanraden om nog voor 25 december te lezen. Ik weet zeker dat je tijdens het lezen voor een paar uur je eigen zorgen zult vergeten en echt zult meeleven met Sophie en haar (liefdes)leven. En wie wil dat nu niet?

Reageer op deze recensie

Meer recensies van judithblogtsolo

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!