Een betoverend boek van een topauteur

judithblogtsolo 27 januari 2025
Door boeken als 'Versplinterd', 'Duet met jou', 'Zonder mij', 'Dromen van jou' en 'Een hemel vol sterren' is Dani Atkins de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van mijn favoriete auteurs. Elk boek van haar dat in het Nederlands wordt vertaald wil ik dan ook lezen. Maar nu is de vraag: stelt ze met haar nieuwste pareltje 'Wat wij samen waren' teleur of heeft ze mij juist positief verrast?

Deze roman draait om Lexi, die midden in de nacht een alarmerend telefoontje van haar moeder ontvangt. Haar tweelingzus Amelia is bewusteloos en onderkoeld op het strand gevonden, maar dankzij snelle reanimatie ligt ze nu in het ziekenhuis. Zonder aarzelen boekt Lexi de eerstvolgende vlucht vanuit New York om haar familie bij te staan in deze zware tijd. Eenmaal thuis lijkt Amelia langzaam maar zeker op te knappen, maar er is iets vreemds: ze blijft vragen naar haar man, 'Sam' – een man die helemaal niet bestaat.

Dat op zich zou nog te verklaren zijn, ware het niet dat Amelia hem tot in de kleinste details kan beschrijven en zelfs overtuigende tekeningen maakt van zijn gezicht. Bovendien deelt ze herinneringen aan romantische dates die nooit hebben plaatsgevonden. Het mysterie wordt nog groter wanneer Lexi op een dag naar het strand bij Amelia’s huis gaat en daar Nick ontmoet – een man die als twee druppels water lijkt op de door Amelia getekende Sam. Hij kent echter geen Amelia en weet niets van haar valse herinneringen.

Lexi wil koste wat kost voorkomen dat haar zus nog meer stress krijgt en besluit daarom een onconventioneel plan te bedenken. Samen met Nick begint ze de dates na te spelen die Amelia zich zo levendig herinnert, compleet met foto's om de illusie in stand te houden. Alles lijkt volgens plan te verlopen – tot er gevoelens in het spel komen. Niet tussen Amelia en Nick, maar tussen haarzelf en Nick. En dat opent de deur naar een hele nieuwe reeks complicaties. Hoe vertel je je zus, die net een zware tijd doormaakt, dat jij misschien verliefd bent op de man uit háár fantasie?

Ik zou nog uren kunnen doorgaan over de inhoud van 'Wat wij samen waren', maar uiteindelijk is dit een boek dat je gewoon zelf moet ervaren. Dani Atkins slaagt er namelijk opnieuw in om haar lezers volledig te betoveren – een talent dat ze in al haar boeken laat zien. Of je het nu leest of luistert, binnen de kortste keren word je meegenomen in de rijke setting, de levensechte personages en het ontroerende liefdesverhaal van Nick en Lexi. Je vergeet even alles om je heen en kunt alleen maar bedenken: zit er überhaupt wel een toekomst in voor deze twee fijne karakters?

De hele situatie met Amelia - die maar blijft denken dat Sam bij haar terugkeert - is namelijk allesbehalve makkelijk!

Tot dusver heb ik dan ook echt genoten van dit boek, en dat blijkt ook wel uit de vier sterren hierboven. Maar als je mij vraagt of dit het beste boek van Dani Atkins is, dan moet ik eerlijk zeggen: nee. Hoe meeslepend, realistisch en fijn dit verhaal ook is, ik denk dat het nóg sterker had kunnen zijn. Een vraag die namelijk steeds door mijn hoofd bleef spelen, is: waar doet Lexi het eigenlijk allemaal voor? Waarom maakt ze die foto's voor haar zus, om ze vervolgens in een 'herinneringendoos' op te bergen zonder ze aan Amelia te laten zien? Wat is precies haar doel? Dat gebrek aan duidelijkheid maakte het voor mij wat lastig om volledig mee te leven met haar keuzes.

Daarnaast had de zussenband tussen Lexi en Amelia meer uitgediept mogen worden. Als daar meer focus op had gelegen, was de emotionele impact van het verhaal veel krachtiger geweest. Begrijp me niet verkeerd, het is een prachtig boek, maar het had die ene extra laag kunnen hebben waardoor ik wél naar de zakdoekjes had moeten grijpen.

Maar ondanks mijn kritische kanttekeningen raad ik je deze fijne roman van Dani Atkins alsnog van harte aan. Het is precies het soort boek dat je laat ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en je volledig onderdompelt in het verhaal van iemand anders. Perfect dus om je even te verliezen in een meeslepend, zowel hartverwarmend als hartverscheurend & emotioneel avontuur.

Meer recensies van judithblogtsolo