Klassieker

Een van de 'oudjes' op deze lijst, het boek is al meer dan een eeuw oud. Ik denk dat alleen 'Alleen op de wereld' nog ouder is. Desondanks is het nog steeds een geliefd boek bij velen, met recht een klassieker dus.

Mary moet na het overlijden van haar ouders, verhuizen van India naar het in haar ogen druilerige en saaie Engeland, naar het landgoed van haar oom. Het wordt wat dragelijker als ze leert over een afgesloten deel van de tuin. Hier leert ze zorg dragen voor de rozen en ze maakt er weer een fijne plek van.

Als ze op een dag kennis maakt met Colin, haar ziekelijke, bleke en aan bed gekluisterde neef, vindt ze hem eerst maar eens naar en irritant ventje. Toch ontstaat er een soort vriendschap en ze neemt hem mee naar de geheime tuin. Hier leert Colin langzaamaan weer lopen en vertrouwen krijgen in zijn eigen lichaam.

Het is een verhaal dat de kracht en noodzaak van naar buiten gaan benadrukt, dit alles tegen de achtergrond van een typisch Engels landhuis. Het taalgebruik is wellicht wat achterhaald, maar de boodschap is nog steeds relevant.

Meer recensies van Juf Miranda leest