De grote vloed

jufBeau 21 oktober 2024
Hoe ik het lezen van ‘De grote vloed‘ heb ervaren? Ik ben er nog niet helemaal over uit. Qua schrijfstijl las het verhaal van Sjoerd Kuyper in elk geval fijn door. Maar, qua thema’s in dit boek vond ik het vooral heel veel. Zo komen er in dit boek, van nog geen 200 pagina’s, drie grote thema’s voorbij: de opwarming van de aarde, vluchtelingen en gebruik van mobiele telefoons. Waar de titel en achterflaptekst (zie hierboven) doen vermoeden dat het boek alleen over het opwarmen van de aarde gaat, blijkt niks minder waar.

Zoals ik hierboven al beschreef, is de schrijfstijl van Kuyper fijn. Het verhaal leest vlot weg. Qua taalgebruik is het soms wel even aanpassen. Er staan woorden in het boek die je niet snel in een kinderboek ziet staan, bijvoorbeeld de woorden ‘godverdegodver’ en ‘kutkabouters’. Daarom is dit boek eerder geschikt voor groep 8 van de basisschool, liefst nog ingeleid door de groepsleerkracht, en nog meer geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

De hoofdstuktitels van de dertien hoofdstukken in dit boek vind ik wel passend gekozen bij de hoofdstukken. De titels geven als het ware een samenvatting van wat de lezer te wachten staat, zoals: ‘Hoofdstuk 4 – waarin meer wordt geoudehoerd dan gegeten‘ of ‘Hoofdstuk 8 – waarin de burgemeester uit zijn te krappe strakpak knapt‘.

Deze recensie verscheen eerder op: https://jufbeau.com/recensies/de-grote-vloed/

Meer recensies van jufBeau