Een boek vol inspiratie voor je muziekonderwijs
Er zijn echtgenoten, pistachenoten, muziek noten en pepernoten. Maar ken je Apennoten? Apennoten is de titel van een boek waar de 35 leukste liedjes in zijn verzameld uit het gelijknamige programma. Het is alweer een aantal jaar geleden, dat er op de televisie het programma Apennoten was. Er was een serie over muziekstromingen in de lichte muziek (Apennoten Pop) en eentje over muziekstijlen van over de hele wereld (Apennoten Reis om de wereld).
Op zoek naar nieuwe sprankelde liedjes kwam ik dit boek tegen.
Bas Fortgens is muziekdocent in de onderbouw en geeft les op diverse basisscholen. Hij weet als geen ander wat er leeft bij de kinderen.
Apennoten is dan ook een boek geworden met 35 liedjes, die aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen. Zo vinden we onder andere liedjes over Knuffelbeer, Jeuk!, Wiebeltand en Nieuwe schoenen.
Wat heel fijn is, is dat alle liedjes op Spotify staan. Zo kun je de liedjes eerst aan de kinderen laten horen, voordat je ze aanleert. Het zijn vrolijke liedjes. De melodie is niet moeilijk, we worden er direct enthousiast van.
In het boek staan alle liedjes uitgewerkt. Dat wil zeggen dat je de tekst vindt met de bijbehorende muzieknotatie. Bij 25 liedjes ontdek je wat extra’s, namelijk lesideeën voor de klas. Geweldig! De uitvoering hiervan staat heel duidelijk beschreven. Voor extra materiaal zoals een PowerPointpresentatie, heb je een account nodig. Daarvoor ga je naar de website van Apennoten. Een account aanmaken is heel eenvoudig.
In een kadertje staat vermeld wat voor een activiteit het is.
Zo gebruiken we bij het ‘Regenliedje’ ritmestokjes om het ritme mee te doen en bij het lied ‘Jeuk!’ kriebelen we met de koning mee. We oefenen hierbij tegelijk alle lichaamsdelen. Bij elk thema is wel een passend liedje te vinden.
Op een leuke manier oefenen de kinderen o.a. klappen op ritmes, leren ze muziekinstrumenten bespelen en bewegen ze op muziek. De activiteiten hebben betrekking op het liedje en er is een mooie afwisseling. De benodigdheden staan vermeld in een ander kadertje. Alles heel overzichtelijk en voor iedereen geschikt. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben.
Bladerend door het boek ontdek je kaders in frisse kleuren en kleine afbeeldingen. Deze tekeningen zijn van Suus van den Akker.
Apennoten is een boek vol inspiratie. Een boek wat je heel het jaar kunt gebruiken en je muziekonderwijs verrijkt.
ps. Wanneer je een account hebt kun je alle uitzendingen van Apennoten terug kijken. Iedere week kijken de kinderen uit naar een aflevering en bewegen/zingen ze lekker mee.
Op zoek naar nieuwe sprankelde liedjes kwam ik dit boek tegen.
In een kadertje staat vermeld wat voor een activiteit het is.