Beer - een hartverwarmend verhaal
Kijk dit is Beer. Vandaag gaat hij heerlijk op een bankje zitten met zijn boek, ballon en een lekker koekje. Lekker alleen, dat vindt hij fijn. Hij zit nog maar net of Vos komt aangelopen. Hij wil erbij komen zitten. Beer vindt het goed. Even later komt Wolf. Hij heeft wel zin in een hap van zijn koek. Beer denkt na en geeft hem een hap. Hierna komt Konijn en Olifant. Inmiddels heeft Beer flink wat gezelschap. Plotseling vindt hij het genoeg. ‘AAAAARRRGH!’ roept hij en alle dieren gaan weg.
Beer van Natalia Shaloshvili is een hartverwarmend verhaal voor jonge kinderen. De opbouw is mooi. Beer wil alleen genieten van zijn koekje, boek en ballon. Een voor een komt er iemand voor bij, die iets van hem wil. Hij wil ze niet teleurstellen en geeft elke keer iets af. Met dit verhaal ontdekken de kinderen dat je voor je zelf mag opkomen. Op een gegeven moment is het genoeg. Je mag voor jezelf grenzen stellen. Een mooie boodschap die in dit verhaal verwerkt is. De ervaring van beer roept reacties op en nodigt uit om met kinderen in gesprek te gaan. Hebben zij een soortgelijke ervaring? Wanneer vinden zij het genoeg? Hoe geven de kinderen aan dat de grens bereikt is?
Bij het verhaal staan prachtige sfeervolle illustraties. We smelten zodra we Beer zien. Een grote, lieve beer met mooie ogen. Wat willen we hem graag knuffelen! Ook de andere dieren hebben een zachte uitstraling gekregen. Meer is er niet afgebeeld en dat is ook niet nodig. De tekeningen zeggen genoeg.
Samen met Beer durven de kinderen een stap meer te zetten. Ze leren voor zich zelf om te komen zonder de baas te spelen. Op het eind denken we wat eend gaat doen en wisselen we gedachtes uit.