Een verhaal over vertrouwen winnen en krijgen.

Jufelsie 24 april 2025
Wat een prachtig verhaal is Benno’s beste vriend. Een verhaal waar het thema ‘vriendschap’ mooi tot uiting komt.
Sinds kort is Benno heel bang voor honden. Hij is, tijdens een bezoek aan de markt met zijn moeder, door de hond van mevrouw Gertrude gebeten. Het wordt nog erger wanneer zijn buurman Konrad ook een hond krijgt. Nu durft Benno niet meer in zijn eentje naar school. Gelukkig legt de buurman hem uit dat hij niet bang hoeft te zijn. Zijn hond Freddy is juist bang voor mensen. Freddy komt uit het asiel en blaft veel. Veel mensen klagen en daarom moet hij misschien terug naar het asiel. Buurman Konrad voelt zich hulpeloos. Benno besluit iets te gaan doen en bedenkt een plan. Hij verzamelt al zijn moed en gaat Freddie helpen. Gaat het Benno lukken?
Benno’s beste vriend is een hartverwarmend verhaal geschreven door Jutta Nymphius voor beginnende lezers. Zodra we het boek openslaan maken we kennis met Benno. Meteen krijgen we een indruk van hem en lezen we dat het nu niet goed met hem gaat. We voelen de angst, zijn bezorgd en Benno wordt onze vriend. Het avontuur is aantrekkelijk opgebouwd. Na twee pagina’s tekst volgen twee pagina’s met tekeningen in de vorm van een stripverhaal. Zij vertellen het verhaal verder, niet in woorden maar in tekeningen (graphic novelstijl). De angst van Benno wordt mooi zichtbaar gemaakt en komt bij de jonge lezers binnen. Bij het uitvoeren van het plan sluiten de tekeningen perfect aan. Dit is het werk van Volker Fredrich. Hij heeft zich helemaal kunnen uitleven en prachtige prenten afgeleverd in zwart-witte tinten. Door de afwisseling, tekst – strip, blijven lezers betrokken en zijn ze nieuwsgierig naar het verloop.
Wat een mooi eind heeft dit avontuur. Doordat Benno Freddie helpt, komt hij zelf over zijn angst heen. In kleine stappen wint Benno het vertrouwen van de hond en komt hij er zelf ook achter dat hij niet meer bang voor honden hoeft te zijn. Benno gaat weer met plezier naar school en aan het eind van de dag gaat hij altijd even bij Freddie langs. Freddie… Benno’s beste vriend!

Meer recensies van Jufelsie