Een waargebeurd verhaal

Jufelsie 15 april 2025
Bij het horen van de titel De bizarre verhuizing van Mevrouw Millers Villa giechelen een aantal kinderen. Noem het woord verhuizing en ze reageren met; ‘een nieuwe straat, een andere kamer, nieuwe vriendjes en school’. Het huis verplaatsen… tja, in hun beleving kan dit niet.
Het verhaal De bizarre verhuizing van mevrouw Millers Villa is waargebeurd. Het speelt zich af rond 1870 in de Amerikaanse staat Idaho. Daar, in het zuiden, in het stadje Bellevue vonden ze in de grond zilver. Er werd een grote mijn gebouwd. De eigenaar heette John ‘Minnie’ Moore. Na enkele jaren verkocht hij de mijn aan Henry Miller. De mijn werd bekend onder de naam ‘Mijn van Meneer Miller’.
Nadat hij een poos alleen is geweest, ontmoette hij zijn vrouw Annie. Ze trouwden en terwijl Annie op reis was, bouwde Henry een mooi huis vol luxe naast de mijn. Het stel was gelukkig en kregen een zoontje, Douglas. Helaas overleed Henry en bleef Annie alleen achter met Douglas. Ze had nog meer pech. Door in zee te gaan met een malafide bankier raakte ze al haar geld kwijt. Annie was een doorzetter en bedacht een manier om geld te verdienen. Ze kocht een aantal varkens, zorgden dat ze lekker vet werden om ze daarna te verkopen. Met één ding had ze geen rekening mee gehouden: het was verboden om varkens in je tuin te laten scharrelen! Al snel stond Annie voor een keuze: wonen in Bellevue in haar prachtige huis of verhuizen met haar varkens? Voor haar geen keuze. Ze besloot om haar huis te verplaatsen naar een plek net buiten de stad.
Het verhaal De bizarre verhuizing van mevrouw Millers Villa is geschreven door Dave Eggers. De kinderen krijgen een stukje geschiedenis mee. In de tijd zijn mijnen gebouwd om o.a. zilver uit de grond te halen. De levensloop van Henry Miller wordt prachtig, met een vleugje humor, verteld. Tijdens het voorlezen kun je even pauzeren en de kinderen met een opdracht actief aan het denken zetten. Henry liet een huis bouwen vol grandeur en luxe. Hoe ziet dit huis er uit? of je vraagt aan ze: ‘Hoe een huis verplaatst kan worden?’. Verzamel de verschillende suggesties voordat je het verhaal verder gaat lezen.
De illustraties zijn van Júlia Sardá. Mooie prenten in sepiatinten. Dit versterkt de beleving… we gaan jaren terug in de tijd! Onze aandacht wordt getrokken naar kleine details zoals de kleding, het roken van pijp of de rijdende koets. Ontdek samen met de kinderen wat in die tijd gewoon was en hoe zien we dit terug in onze moderne tijd.
Mevrouw Miller heeft nog jaren in haar villa gewoond en was zeer gelukkig met haar nieuwe plek. Deze bizarre verhuizing laat een geweldige indruk achter.

Meer recensies van Jufelsie