Een te gekke beroepengids

Jufelsie 28 juli 2021
Al ruim 25 jaar ben ik leerkracht. Een heerlijk beroep, het is een feestje om elke dag met veel plezier met een groep kinderen te werken.
Voor iedereen die nog niet weet wat hij worden wil, heeft Tosca Menten een boek geschreven: de Chocoladetandarts en 237 andere waanzinnige beroepen.
Een bundel met verhalen over vreemde, spannende, vieze, grappige en griezelige beroepen. Ontdek beroepen, die vroeger waanzinnig normaal waren: geseljongen, voorproever of billenveger. Bekijk de antwoorden van bijzondere beroepen in 3 vragen, zoals sprookjesdokter, drollenvanger of carnavalspakkentester. Lees hoe Sjors is gevangen door een triangelgeest en met de koningin in de krant is gekomen. Hoe tante Griesmeel en Lokka beroemd zijn geworden als graskappers en wat er gebeurt wanneer een Kokkodorus zich deelt in de warmtekast van oom Kak.
Bekijk vacatures en advertenties, lees een artikel uit het Roodmalens Nieuwsblad en zie welke butlers het beste bij je passen, van strandbutler tot voorleesbutler.
Wat een fantastisch boek is dit. De beroepen zijn origineel en met veel humor beschreven. Je leest opvallende weetjes en krijgt informatie die volkomen onzin, maar wel heel grappig is. Het maakt dat je nieuwsgierig bent naar alle beroepen. Naar alle verhalen.
De verhalen verschillen in lengte. Enkele beginnen met een korte inleiding en nemen je mee in een geweldig avontuur, andere geven een beschrijving en koppelen dit met een ervaring van een persoon. Er is volop diversiteit. Een dagboekfragment, een strip of een krantenartikel. Je maakt kennis met verschillende soorten tekst.
Oranje is de accentkleur in het boek. Dat valt lekker op. Enkele zinnen en woorden zijn in deze kleur gedrukt. Dat er verschillende butlers zijn ontdekken we snel. Deze staan, verspreid in het boek op oranje pagina’s.
De illustraties zijn van Geert Gratama. Geweldige zwart-wit tekeningen met ook hier een oranje accent. Ze sluiten helemaal aan bij de tekst. Je kijkt je ogen uit en ontdekt grappige details.
De Chocoladetandarts en 237 andere waanzinnige beroepen past bij het thema van de Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil.

Meer recensies van Jufelsie