Een spannend avontuur met Jodokus
Paul Biegel. Wie kent hem niet? Hij is een van Nederlands meest geliefde schrijvers. Op 25 maart a.s. is het 100 jaar gelden dat hij werd geboren. Ter ere van zijn geboortedag is zijn allereerste boek, De gouden gitaar, opnieuw uitgebracht.
De gouden gitaar is het verhaal van Jodokus de veldmuis. Hij kan prachtig gitaar spelen. Bang voor de boze uil Braat, verstopt hij zich onder een braamstruik. Op een dag komt Hanna, een leeuwerik hem halen. Hij is uitgenodigd om op de verjaardag van de burgemeester te komen spelen. Net op het moment dat Jodokus klaar is, barst er een vreselijke bui los. Alle dieren vluchten hun hol in. Jodokus blijft alleen achter. Nooit eerder heeft hij zijn bramenstruik verlaten. Nu weet hij de weg terug niet. Met zijn gitaar tussen zijn pootjes geklemd begint hij te lopen. Een avontuur begint.
De gouden gitaar is een spannend verhaal voor kinderen. Na de kennismaking met Jodokus, sluiten ze hem in hun hart en volgen zijn pad. Hij beleeft mooie momenten zoals het feest bij de burgermeester en de ontmoeting met meneer en mevrouw waterrat. Zijn avontuur is ook spannend. Regelmatig zitten we op het puntje van onze stoel, bang dat Jodokus door Braat meegenomen wordt. De betrokkenheid is groot en we willen niet stoppen met lezen. Dit komt door de fijne schrijfstijl van Paul. Hij heeft ervoor gezorgd dat we dit avontuur intens beleven. Zelfs tot het eind blijft het spannend. Op het juiste moment komt Hanna hulp bieden. Zij brengt Jodokus en Mia terug naar de burgermeester. Wanneer we de twee muizen gelukkig met hun kinderen zien, sluiten we het boek.
Bij het verhaal staan prachtige illustraties. Voor deze editie hebben Ingrid en Dieter Schubert de tekeningen gemaakt. We herkennen hun stijl. Tekeningen in natuurlijke kleuren, die de juiste sfeer weergeven. Ze houden onze blik even vast, zodat we altijd iets moois zien. We tellen onder andere de leeuweriken, die bij Jodokus staan en vragen, in gedachte af: ‘wie is Lola?’ en ‘wie is Livia?’. Even later ‘huppelen’ we met Mia door het bloemenveld en herkennen we een aantal bloemen. Op het eind trekt een klein muziekinstrument onze aandacht. Op de schoot van de haas ligt de gouden gitaar!
Ps. Naast het gedrukte boek is er ook een luisterboek van De gouden gitaar. Gijs Scholten van Aschat leest het verhaal voor. De muziek is gecomponeerd door Sebastiaan Bax. Zo kun je op een andere wijze nogmaals van dit verhaal genieten.