'Pwiep, pwiep, pwiep' roept de cavia
Bam! Ik lees is een non-fictie serie met boeken, die verschillende onderwerpen aankaarten. Er zijn al een heleboel titels en de serie breidt zich weer uit met een nieuw boek: De grote cavia-kwis
De boeken vallen goed in de smaak bij mijn leerlingen van groep 3. De onderwerpen zijn interessant. Beginnende lezers, die enige maanden leesonderwijs achter de rug hebben, kunnen het verhaal goed lezen. Er zit uitdaging in en humor. Daarnaast trekken de vele illustraties de aandacht.
De grote cavia-kwis is geschreven door Mathilde Stein. Het intro is al grappig. Zodra een kind het boek openslaat, hoor je al ‘pwiep pwiep pwiep!’ Het is de taal die een cavia spreekt. Direct is de nieuwsgierigheid geprikkeld. Deze krijgt een extra impuls door de eerste kwisvraag: ‘wat is een cavia?’. Vervolgens roept het antwoord vraagtekens op. Bij een beer krijgt iedereen een voorstelling. Al snel ontdekken we dat een mannetjes-cavia ook beer wordt genoemd.
De tekst, die Mathilde heeft opgeschreven leest vlot. Met een vleugje humor wordt er veel informatie gegeven. Deze wordt afgewisseld met een kwisvraag en dit zorgt ervoor dat de kinderen met plezier lezen. Zodra ze iets nieuws hebben ontdekt, delen ze dit graag. Zo worden klasgenoten enthousiast gemaakt en willen ze het boek ook graag lezen.
Anouschka Boswijk heeft de illustraties verzorgd. De tekeningen sluiten perfect aan en versterken zeker de informatie die gegeven wordt. Iedereen lacht om de cavia die knaagt aan een snoer!
Wanneer je alle vragen goed hebt beantwoord, verdien je een CAAF DIPLOMA. Natuurlijk zet je snel je naam erop en nodig je een van de ouders uit dit tevens te doen. Daarna wordt het gniffelen… hebben ze de kleine lettertjes gelezen?
Fantastisch, dit einde.
Met de boeken uit de serie Bam! Ik lees ontwikkelen en vergroten kinderen het plezier in lezen. Daarnaast komen de kinderen veel over het onderwerp te weten. De andere nieuwe titels zijn: Jut je suf bij zee, Zit hier muziek in? en Hee, het heelal.
Fantastisch, dit einde.