Hooggeëerd publiek... de voorstelling gaat beginnen!

Jufelsie 21 maart 2025
Kinderen gaan graag naar het circus. Het is een magische wereld vol acrobatiek, clowneske grappen en knappe kunsten. Helaas zijn er niet veel boeken met dit thema. Ik ben dan ook superblij met dit nieuwe prentenboek van Harmen van Straten en Maria van Donkelaar: De voorstelling gaat beginnen.
Kim en Sem spelen graag bij oma en dan vooral op de zolder. Daar zijn veel plekjes waar je je lekker achter kunt verstoppen. Op een middag valt een stapel dozen om en ontdekken ze daarachter een oud fotoalbum met circusfoto’s. Vervolgens bladeren ze met oma door het album en gaat er een voorstelling voor ze beginnen. Kim en Sem ontmoeten verschillende artiesten zoals de circusdirecteur, de jongleur, de clowns en de acrobaten. Op het eind doen ze een verrassende ontdekking…
De voorstelling gaat beginnen is een vrolijk verhaal dat past in de belevingswereld van kinderen. Spelen bij oma is voor veel kinderen een feest. Vooral wanneer ze mogen spelen tussen leuke spullen op zolder. Het intro van dit verhaal is dan ook heel herkenbaar. Wanneer de kinderen samen met oma het fotoalbum bekijken, wordt iedereen nieuwsgierig. Welke artiesten gaan optreden? Oma weet over elke artiest een leuk verhaal te vertellen. Heerlijk op rijm geschreven door Maria van Donkelaar. Het leest heel prettig voor en bij kinderen klinkt dit zo fijn in het gehoor. We horen wat de artiesten doen met een grappige twist. Het is indrukwekkend en houdt onze aandacht bij de voorstelling. De prachtige illustraties van Harmen van Strazten zijn een lust voor het oog. Ze zijn kleurrijk en met zijn techniek weet hij iedere prent heel sfeervol te maken. Elke circusartiest weet hij in de spotlights te zetten zoals Rosa op een fiets met één wiel of de tarantellas. Zij vormen een mensentoren. Harry zit in de boeien en zijn gezicht laat duidelijk zijn emotie zien. De ogen van de fakir sprankelen. Het lukt hem weer om de slang uit het mandje te krijgen. We genieten hiervan.
De verrassing op het eind is fantastisch en zorgt voor een geweldige polonaise. Natuurlijk doen wij mee. Vrolijke marsmuziek wordt opgezet en we dansen door het lokaal. Deze voorstelling is klaar! Het boek krijgt vervolgens een plek in de leeshoek. Zo weten we zeker dat één van de kinderen roept: ‘De voorstelling gaat beginnen’.

Meer recensies van Jufelsie

De sirenen is de nieuwe roman van bestsellerauteur Emilia Hart, een krachtig relaas over de veerkracht van vrouwen en de magie van de zee. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.