Een ontdekkingsreis door de schemering, de avond en de nacht
Hop is een eekhoorn en Dop een elfje. Ze zijn beste vrienden. Samen gaan ze op avontuur en ontdekken de natuur. Door de nacht met Hop en Dop van Margot Senden is het tweede boek met deze twee vrienden. Eerder verscheen Door de seizoenen met Hop en Dop.
In Door de nacht met Hop en Dop ga je op ontdekkingsreis door de schemering, de avond en de nacht. Hop geniet van de zonsondergang en de avondlucht. Wanneer het donker wordt, is hij een beetje bang. Dan geniet Dop des te meer. Ze tuurt in het licht van de maan naar de sterren aan de hemel. Dop en Hop laten aan iedereen zien dat de avond en nacht heel bijzonder zijn. Ze kunnen MAGISCH MOOI zijn…
Door de nacht met Hop en Dop is een stevig kartonboek van groot formaat. Zodra je het boek openslaat ontmoet je Hop en Dop. Je maakt ook kennis met hun dierenvrienden zoals de ransuil en de bosvleermuis en de overige elfjes. Zij hebben mooie namen gekregen, die prachtig klinken wanneer je ze aan de kinderen vertelt. Het Naaldboomelfje woont in een naaldboom en haar lijfje is groen en haar hoofd heeft een punt. Het Kerkuilelfje houdt van rust en in de nacht gaat zij op pad. Alle elfjes worden voorgesteld met een bijzondere karkatereigenschap of je leest waar ze van houden.
Hierna begint je reis door de natuur in de schemering, de avond en de nacht. Elk hoofdstuk begint met een kort verhaal, een avontuur met Hop en Dop. Direct is er betrokkenheid en verplaatsten we ons in de natuur. Vervolgens lezen we interessante weetjes over verschillende dieren, paddenstoelen en bomen. Margot heeft hier goed researchwerk voor gedaan. De tekst is voor jonge kinderen goed te begrijpen. Er is herkenning en ze staan open voor nieuwe informatie. De kleurrijke illustraties, die steeds over twee pagina’s staan, zijn een lust voor het oog. Wat is er veel te ontdekken. Eerst gaan we natuurlijk op zoek naar Hop en Dop. Maar daarna… vallen we van de ene verbazing in de andere. De natuur, de elfjes en de overige dieren zijn zo mooi getekend en ingekleurd. Het zijn geweldige kijk – en zoekplaten. Daarvoor staan in een hoek enkele opdrachten.
Zo kun je op iedere plaat op zoek gaan naar het kussentje van het Slaapmutselfje en zijn er tien elfjes die zich graag verstoppen. Terwijl de kinderen deze zoeken, oefenen ze meteen het tellen tot tien!
Tot slot bezoeken we met Hop en Dop het Elfenbos. Dit magische bos kunnen we niet zien maar is wel heel bijzonder door de feestelijke lichtjes, die er schijnen. Door met Hop en Dop dit avontuur mee te beleven, beseffen de kinderen, die ook wat angstig in het donker waren, dat dit niet hoeft.
Hop en Dop hebben een vriendelijke uitstraling, waar we van zijn gaan houden. We zijn benieuwd naar het volgende avontuur!