Een kleurrijk boek met leuke weetjes over de boom.

Jufelsie 09 augustus 2024
Emma en haar oma trekken er graag samen op uit. In Gouden blaadjes en bomen met kronen wandelen ze door het bos. Samen kijken ze naar de bomen en oma vertelt hoe belangrijk ze zijn. Bomen zorgen dat er schone lucht is, die iedereen kan inademen. Ze zijn een huis voor dieren. Vogels bouwen hun nesten in takken. Muizen en konijn graven hun hol tussen de wortels. Daarnaast vinden dieren tussen het schors wormpjes en insecten. Een boom lijkt wel een ‘supermarkt’, vol met lekkere dingen. Emma is onder de indruk en samen met haar oma geniet ze met volle teugen!
Gouden blaadjes en bomen met kronen is het tweede deel uit de serie ‘Kijk daar, Emma’. Het is een verhaal waarin veel informatie in is verwerkt. Iedereen wordt door Emma en haar oma uitgenodigd om mee op ontdekkingsreis te gaan. Deze keer stappen we het bos in en ervaren we deze mooie plek in alle seizoenen. Zodra we het boek openslaan zien we een sfeervolle prent in lichte pastelkleuren. Het is lente. De boom draagt zijn tere blaadjes, de sneeuwklokjes stralen. Het verhaal, geschreven door Margreet Schouwenaar heeft een mooie opbouw. Van het voorjaar, gaan we naar de zomer, herfst en wordt het tenslotte winter. In elk seizoen weet oma ons iets te vertellen over de boom. Ze doet dat in eenvoudige woorden, zodat jonge kinderen het begrijpen. Moeilijke woorden komen er niet in voor. De woordenschat wordt uitgebreid. We onderscheiden de verschillende onderdelen van een boom: wortels, kruin en stam.
Yuhan Lin heeft prachtige illustraties bij de tekst verzorgd. De kleuren van de prenten passen bij het seizoen van het jaar en geven zo de juiste sfeer weer. Het voelt alsof we door het bos lopen en de geuren opsnuiven.
Met Gouden blaadjes en bomen met kronen wordt deze serie een TOPPER. Wij kijken al uit naar het volgende deel. Waar nemen oma en Emma ons dan mee naar toe?

Meer recensies van Jufelsie

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.