Verwonder je met Beer over het betoverende bos

Jufelsie 03 april 2025
De natuur is een wereld vol wonderen. Overal zijn er planten en dieren om ons heen. Een vleugje magie dwaalt er rond. In Het berenbosboek neemt Papa Beer zijn kleine berenkind mee op avontuur. Hij laat hem dingen zien en vertelt over alles wat hij ziet, ruikt en voelt.
Rachel Piercey heeft veertig verhalen en gedichten geschreven, die zorgen dat je met andere ogen naar de natuur kijkt. We lezen onder andere over een zaadje dat ontkiemt, hoe de bestuiving gaat, welke bijzondere beestjes in het bos leven en hoe het woud de nacht in gaat. We kijken naar de ringen van een boom en nemen de geur van de regen op. De natuur verwondert en met papa Beer mogen we mee in deze verwondering. Voor in het boek vinden we een inhoudsopgave. Onder verschillende koppen staan enkele verhalen/gedichten netjes onder elkaar met het paginanummer ervoor. De teksten zijn vloeiend en melodisch, soms op rijm. Dit leest heel prettig voor en klinkt voor kinderen heel fijn in het gehoor. Een enkele keer wordt er een moeilijk woord aangeboden. Deze staat vetgedrukt in de zin. Gelukkig wordt dit direct uitgelegd, maar voor jonge kinderen blijft het moeilijk om het te begrijpen. Achter in het boek vinden we een lijst met verwonderwoorden. Op alfabetische volgorde staan ze verzameld met uitleg.
Met Freya Hartas vormt Rachel Piercey een mooi artistiek duo. Voor Het berenbosboek heeft Freya wederom alle illustraties getekend. Door eerdere boeken (bijvoorbeeld Het Bijzondere Bos en Het Verrassingsfeest voor Oude Eik) was ik al onder de indruk. Ook deze keer trekken de illustrateis onze aandacht. Haar gedetailleerde tekeningen zijn in natuurlijke kleuren ingekleurd en wat een fijne sfeer stralen ze uit. Het heeft iets gezelligs, vol warmte zoals we zien op een van de eerste prenten waarop Papa Beer voorleest uit Het berenbosboek en een aantal dieren bij hem zitten. Af en toe ontdekken we iets grappigs. De vogels en dieren dragen een hoofddeksel, we ontdekken een kabouter op een paddenstoel en tussen de bloesem bevindt zich een huisje.
Het berenbosboek is een pareltje. Papa Beer leert je alles over de wonderen van de natuur. Een must-have voor je boekenkast!

Meer recensies van Jufelsie