Een vraag die grappige, originelen antwoorden geeft

Jufelsie 11 november 2023
Een mooie vraag… Hoe komt de kerstman door de schoorsteen? Een vraag waar Mac Barnett een aantal antwoorden aan ons meegeeft. Hij heeft ze in dit boek verzameld en opgeschreven. Voordat je deze met de kinderen deelt, is het een uitdaging om zelf met ze hierover te speculeren. Met welke antwoorden komen zij?
Dat de Kerstman door de schoorsteen naar binnen komt, is een traditie die stamt uit de tijd dat huizen geen deuren en ramen hadden op de eerste verdieping. Schoorstenen waren in die tijd de enige manier om huizen in en uit te gaan. Zo dachten ze dat de Kerstman naar binnen kwam om cadeautjes achter te laten. Deze traditie is voortgezet, alleen hebben huizen nu ramen en deuren. Toch verwacht men dat de kerstman door de schoorsteen komt… maar hoe?
Hoe komt de kerstman door de schoorsteen? Mac Barnett heeft op deze vraag antwoorden bedacht, die grappig en origineel zijn. Het zijn tevens weer antwoorden, die nieuwe vragen oproepen. Zou de kerstman zich kleiner maken? Gaat hij eerst met zijn hoofd of met zijn voeten? Maakt hij zichzelf plat en schuift dan onder de deur door? Met de prachtige illustraties van Jon Klassen kunnen we daar een prachtige voorstelling van maken.
De Kerstman is goed herkenbaar. Hij heeft een witte baard en draagt een rode broek, jas en muts. Zijn rendieren zijn met een groot gewei afgebeeld en de winterse sfeer komt mooi tot zijn recht. Op de laatste prent zien we dat de Kerstman binnen is gekomen en zijn cadeautjes onder de kerstboom legt. De woonkamer is gezellig in kerstsfeer gebracht. Uiteindelijk is de Kerstman op dezelfde manier naar boven gegaan. Hoe hij dat doet? Daar krijgen we mooi geen antwoord op!

Meer recensies van Jufelsie