Vrolijk, spannend en veel illustraties

Jufelsie 13 februari 2025
Leesboeken met een vrolijk verhaal vol avontuur, spanning en veel illustraties zijn favoriet in mijn groep 3 met beginnende lezers. Ko en Puk schieten te hulp is zo’n leesboek… avontuur, humor en kleurige, sfeervolle prenten.
Ko is een kleine koala met grote plannen. Hij woont met zijn beste vriend Puk in een grote boomhut aan de rand van het bos. Puk is een kleine pinguïn, die erg bang is ingesteld. Ze zijn dik bevriend en elke dag is voor Ko en Puk een nieuw avontuur. Vandaag is er feest in de stad. De winkel ‘Leuke Spullen’ opent. Ko is meteen enthousiast en samen met Puk gaan ze er op de tandem heen. Het is een grote winkel en de twee vrienden kijken hun ogen uit en hebben veel plezier. Door een ongelukkige valpartij wordt Ko aangezien voor dief. Om de echte dief te pakken bedenken de twee vrienden een plan. Gaat het ze lukken om de echte dief te lokken en gevangen te nemen?
Ko en Puk schieten te hulp is een spannend avontuur voor kinderen, die enige maanden leesonderwijs achter de rug hebben. Het verhaal, geschreven door Alan Macdonald, is in vier hoofdstukken verdeeld. Deze zijn alleen genummerd. De kinderen lezen op elke bladzijde enkele regels tekst waarbij een illustratie staat afgebeeld , die perfect aansluit. Het zijn niet alleen korte mkm-woorden die de kinderen lezen. Ze ontdekken lange woorden o.a. zakgeld, openingsfeest, winkelbaas in de zinnen. Een mooie uitdaging voor ze.
Het verhaal is luchtig en vanaf het begin zitten de kinderen helemaal in het verhaal. Gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Ko en Puk racen op de tandem naar de stad waarbij Ko stuurt en Puk trapt. In de winkel ‘Leuke Spullen’ passen ze hoeden, laten ze een machine tennisballen afschieten en springt Ko heel enthousiast op de trampoline. Humor volop. Zodra de skateboarder in het verhaal opduikt, wordt het spannend. Die moeten de twee vrienden te pakken krijgen…
Het boek staat vol met kleurige illustraties van Francesca Gambatesa. Ko de koala en Puk de pinguïn zijn heel herkenbaar en vallen goed op. Iedereen volgt dit duo op de voet.
Ko en Puk schieten te hulp valt goed in de smaak in groep 3. De kinderen zijn benieuwd wat Ko en Puk de volgende keer gaan beleven. We wachten af!

Meer recensies van Jufelsie